Došla su vremena kada mlađe generacije vide sevdalinku kao odraz prošlosti, nauče ponešto iz naše bogate kulturne istorije i onda se vrate sadašnjici tj. turbo folku, zaborave na svoju etno kulturu i običaje. Kako su u Bosni i Hercegovini nastajale mahale i razvoj intimnog načina života počele su i potrebe za nastanak i razvoj sevdalinke (pjesme o životu jednog naroda). One su opisivale običaje, ljubav i njenu čežnju i patnju, preljubu, težak ekonomski period, prijateljstva, opis prirodnih blagodati, odlazak u vojsku, pogibije i sve što je radovalo i patilo jednu zajednicu. Postojali su i još uvijek postoje razni izvođači sevdalinke, postoje i oni koji je pokušavaju novokomponovati u neki novi ritam (džez, rock ili turbofolk) ali istinski ljubitelj sevdalinke tj. “sevdalija” će da razumije njenu tragičnu i univerzalnu umjetnost. Sevdalinka i njen tekst nas, ako je istinski razumijemo, dovodi do natprirodnog doživljaja tj. osjećanja beskrajne radosti i blaženstva kada se osoba jednostavno stapa sa istom. Najistaknutiji vokalni izvođači sevdalinki u 20. vijeku kod nas su:Nedeljko Bilkić, Himzo Polovina, Nedžad Salković, Zaim Imamović, Safet Isović, Safet Kafedžić, Husein Kurtagić, Meho Puzić, Zekerijah Đezić, Muhamed Mujkanović, Ekrem Pilić, Bajro Redžić, Rizo Hamidović i Omer Pobrić, a među najpoznatije vokalne izvođačice ubrajaju se: Beba Selimović, Nada Mamula, Zehra Deović, Hanka Paldum, Silvana Armenulić i Kadira Cano Murtić. U nastavku vam donosimo top 10 sevdlinki po našem izboru.

NPO Top 10 Sevdalinki

  1. Put putuje Latif aga

Ova sevdalinka ima istorijski značaj jer je posvećena muslimanima koji su za vrijeme austrougarske vladavine (1882.god) napuštali, tj. bježali iz Bosne i Hercegovine za Tursku. Kako su u to vrijeme muslimani (muhamedovci) živjeli pretežno u teškim uslovima dva prijatelja Sulejman i Latif aga su skupa krenuli put Turske. Sulejman je ostao služiti u turskoj vojsci i vratio se poslije drugog svjetskog rata da bi se Latif aga vratio odmah poslije prvog svijetskog rata. Pošto su obojica bili meraklije tako i nastade ova sevdalinka koja opisuje njihovo dugogodišnje prijateljstvo.

2. Emina

Emina je najpoznatija Šantićeva pjesma koja opisuje mladalačku ljubav u kojoj momak iz ugla sa čežnjom posmatra djevojku koja se na njega ne obazire, pa njegova čežnja prerasta u tugu zbog neostvarene ljubavi. Kada je rahmetli Himzo Polovina čuo da je Emina (komšinica Šantića za koju se pretpostavlja da je njoj bila posvećena ova pjesma) umrla dodao je stih koji to i obilježava.

“Umro stari pjesnik, umrla Emina ostala je pusta bašća od jasmina, salomljen je ibrik uvelo je cvijeće, pjesma o Emini, nikad umrijet neće.”

3. Dva brata Morića

Mehmed i Ibrahim Morić su bili sinovi Mustaf-age Morića, a njihova porodica u tom vremenu je bila ugledna i moćna. Bili su trgovci, a istorijski dokument iz 1750. godine navodi Ibrahima i Mehmeda kao sarače (kožare). Postoje mnoge narodne priče koje nam objašnavaju Morića tragediju. Jedna koja je i dokazana je da su braća bili ugledne age i da su se protivli turskoj vlasti i lokalnim vlastima i da su zbog toga njihovi mladi životi imali tragičan kraj. Priča se da su Morići uhapšeni dok su klanjali ikindiju u Bakrbabinoj džamiji na Atmejdanu. Provedeni kroz čarsiju do Bijele tabije i uz pucanj topa tamo obješeni. Za njihovo pogubljenje krivi se travnički paša Dizdar aga koji je bio ljubomoran na braću Morić i njihovo suprostavljanje turskoj vlasti. Nekadašnje konačište u srcu Baščaršije danas nosi ime Morića han, a jedna od najvećih legendi BiH sevdaha rahmetli Safet Isović je dao svoj doprinos u ovjekovječivanju braće Morića, izvodeći sevdalinku koja opisuje ovu tragediju.

4. U Stambolu na Bosforu

Ova sevdalinka prvenstveno opisuje moć ženske ljubavi prema muškarcu u kojoj pašinica umire nakon saznanja da je i paša preminuo. Vremenski period u kojem je nastala nije poznata ali je postala popularna kako na Balkanu tako i u Turskoj jer su korišteni turski etnički motivi koji asociraju na otomansko doba.

5. Zaplakala šećer Đula

Sevdalinka koja opisuje ljubav, hrabrost i čast, Osman paše i njegove ljubavi Đule. Osman je turski borac, bošnjačkog porijekla koji se borio u Bugraskoj, u starom gradu Plevno gdje mjesecima pruža otpor neprijateljima (Rusima). O njegovoj hrabrosti se pripovjedalo i divilo u mnogim zemljama. Biva povrijeđen i zarobljen i u takvom stanju piše svojoj ljubljenoj Đuli šta mu se sve desilo i da ga zaboravi te da se preuda.

6. Zapjevala Sojka ptica

Sevdalinka opisuje nesretnu sudbinu mlade djevojke koja potiče iz siromašne famiije. Sojka ptica ili kreštavica je prirodni pjevač i koja sa pojavom zore nagovještava na isto. Pripovjedači tumače kako je porodica nesretne djevojke započela svadbeno veselje prije zore i popalila baklje na sve strane pa s tim zavarala sojku pticu koja misleći da je svanulo pođe da najavljuje zoru. Prevodeći to kao buđenje nevjeste da se prirema za udaju. Nesretna djevojka odgovara sojki da je sirota, da nema darova i da se ne želi udati za čovjeka kojeg ne voli. Sojka ptica je pita zašto se onda udaje da bi joj djevojka odgovorila da ju je udala stara majka jer je mladoženja bogat i s tim joj daje bolji život iako ga ona ne želi. Ovdje se dokazuje da se u to vrijeme bili brakovi po ugovoru i djevojka nije imala pravo glasa.

7. Snijeg pade na behar na voće

Kao i u mnogim sevdalinkama i u ovoj se opisuje nesretna ljubav. Ustvari, pisac ovom sevdalinkoim želi da nagovijesti mijenjanje običaja i nametanja novih. Samom pojavom snijega na beharano voće nagovještava da su promjene nezoabilazne i u stihovima što slijede traži da se običaji mjenjaju kako bi žene imale slobodu izbora da sebi biraju životne saputnike jer u vrijeme pisanja ove sevdalinke u Bosni i Hercegovini se praktikovao sistem dogovorenih brakova između familija gdje djevojka nije imala pravo da odbije brak.

8. Na prijestolu sjedi sultan

U ovoj sevdalinci se opisuje junak, tj. mladi vezir koji krši društvenu normu, i zaljubljuje se u sultanovu sestru. Samim tim činom vezir sam sebi odabira sudbinu, a to je smrt. No, sultan prepoznaje njegovo junaštvo I oprašta mu jer je hrabar stao pred njim i priznao mu da je on taj koji voli njegovu sestru. Zbog ovog čina junaštva sultan odobrava brak mladog vezira i njegove sestre sultanije.
 

9. Što te nema-Hasangin sevdah

Muška balada kako je rahmetli Himzo Polovina opisuje u jednom intervju, koja po i svom drugom nazivu koji potiče iz Šantićeve zbirke pjesama Hasanagin sevdah se opisuje kao ljubavna patnja muškarca prema voljenoj ženi.

10. Mujo kuje konja po mjesecu

Sevdalinka koja opisuje ljubavnu patnju jednog momka. Mladić je toliko zaljubljen u djevojku da i kad je vrijeme da spava on to nije mogao jer su ga patili ljubavni problemi i ljubav prema njoj. Zbog siline ljubavi i nošen vlastitom željom za ljubavlju Mujo je neposlušan prema majci i odbija da prestane kovati konja i da ide da spava, jer u tom momentu nije ništa važno sem njegove drage. Obratimo pažnju da se i u ovoj sevdalinci opisuje kršenje prethodno opisanih običaja a to je neposlušnost prema majci.

 

 

 

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR