O tome koji je rif najbolji, ne treba raspravljati jer to je stvar ukusa. Ako niste znali ili da vas podsjetimo rif je lako zapamtljiva sekcija ritmičke gitare, koja se u većini slučajeva ponavlja sama u toku pjesme, a ponekad služi i kao efektivan uvod. Kao i sve u rock muzici, rif vodi porijeklo iz bluza, a kasnije pronalazi svoje mjesto i u pop i rock hitovima, i na kraju se uglavnom prilagodio u heavy metalu. Metal sedamdesetih i osamdesetih je naprosto vrhunac evolucije gitarskog zvuka no ima naravno i kompleksnijih rifova iz svih doba po kojima pamtimo neke stvari i sve je to stvar ukusa kao što smo već napomenuli. Mi vam predstavljamo naših NPO top 15 gitarskih rifova.

1. Satisfaction (1965) – The Rolling Stones

Pet nota koje su zaludjele svijet, pet nota koje su od Rolling Stonesa stvorile zvijezde! Zanimljivo, Keith Richards je odsvirao rif bendu kako bi im pokazao o čemu se radi, ali je umjesto danas poznatog zvuka, htio koristiti zvuk rogova. Srećom, ostatak benda ga je odgovorio od te ideje.

2. Purple Haze (1967) – Jimi Hendrix

Je li Hendrix najbolji gitarist svih vremena? Vjerovatno? Je li Purple Haze njegova najpopularnija pjesma? Mnogi će se složiti s tom izjavom! Sigurno je da je bila najuspješnija jer je 14 sedmica provela na vrhu liste. Psihodelični rifovi Hendrixovih pjesama su zaludili ljubitelje muzike, kako tada, tako i danas!

3. Whole Lotta Love (1969) – Led Zeppelin

Legendarne Zeppeline se s razlogom smatra jednim od najjačih bendova svih vremena, bendova koji su stvarali svoju muziku koju drugi nisu mogli ni kopirati. Whole Lotta Love je jedna od baš takvih, zeppelinovskih pjesama, prepoznatljiva po nevjerovatnim rifovima Jimmyja Pagea i koji je 2014 u anketi BBC-a odabran kao najbolji gitarski rif svih vremena.

4. Iron Man (1970) – Black Sabbath

Chuck Berry je stvorio Rock’N’Roll, Ramonesi Punk Rock, a metal? Stručnjaci se još ne mogu složiti je li odgovor Led Zeppelin ili Black Sabbath. Bez obzira na odgovor, činjenica je da je Sabbath, nakon odličnog prvog albuma, iste godine izbacio Paranoid, kojeg kritičari smatraju jednim od najboljih metal albuma. Pjesma je dobila ime nakon što je Ozzy Osbourne čuo rif iz pjesme i opisao je kao zvuk hodanja velikog željeznog frajera!

5. T.V. Eye (1970) – The Stooges

T.V. Eye je tipičan primjer iz repertoara kumova panka u kojem se drže svoje oprobane formule dobrog gruva sa gitarskim rifom koji vozi kroz cijelu pjesmu, bez drugih suvišnih muzičkih elemenata. O kvalitetu rifa govori i činjenica da su ga tridesetak godina kasnije prekopirali Rage Against The Machine u pjesmi Sleep Now In The Fire.

6. Layla (1971) – Derek and the Dominoes

Šta bi ste vi uradili kada bi ste se zaljubili u ženu vašeg najboljeg prijatelja? Pa ako ste Eric Clapton, onda napišete pjesmu! E tako je nastala Layla, rock balada u kojoj su svoju genijalnost dokazali Clapton i Duane Allman. Naime, dva su muzičara odsvirala ukupno šest različitih gitarskih traka, što je stvorilo neviđeni zvuk!

7. Money (1973) – Pink Floyd

Kada se govori o rifovima i Pink Floydu nemoguće je preskočiti njihovu pjesmu Money s albuma The Dark Side of the Moon. Posebno impresivno bas svira rif tijekom cijele pjesme, pa čak i kad na scenu stupi saksofonov solo, bas i dalje nastavlja s ovim poznatim rifom.

8. Walk This Way (1975) – Aerosmith

Nekada davno Aerosmith je bio vrhunski cool band koji su „prašili“ pravi rock. A upravo su pjesma Walk This Way i pripadajući rif lanisrali Tylera i njegov band u mainstream zvijezde. I to ne jednom, već dva puta – kada je pjesma originalno izbačena i desetak godina kasnije kada je napravljena verzija s hip hop grupom Run DMC.

9. Hells Bells (1980) – AC/DC

Kao još jedna grupa u kojoj rif zauzima centralno mjesto i suštinski predstavlja esenciju njihove muzike oko koje se sve vrti, AC/DC su nam ostavili veliki izbor primjera ovakvog sviranja gitare. Uvijek glasni i agresivni, ali i sa dobrim ritmom, u svojoj dugoj karijeri uspjeli su da osim tradicionalne muške publike hard roka, prikupe i simpatije ljepšeg pola.

10. Beat It (1983) – Michael Jackson

Ko bi rekao da će Michael Jackson biti poznat po jednom od najboljih rifova? Sve je počelo kada je crno-bijeli Jackson poželio napisati rock pjesmu pa je okupio prilično moćnu muzičku ekipu – Jeff i Steve Porcaro su svirali bubnjeve, odnosno klavijature, a Paul Jackson Jr. i Eddie Van Halen gitare. Ipak, suportno uvjerenju ljudi, uvodni rif je svirao Steve Lukather, gitarist grupe Toto.

11. Raining Blood (1986) – Slayer

Najmračniji rif na listi je od Slayera, benda koji nikad nije imao problem da priča o tamnim stranama ljudske prirode. Beskompromisni u izvedbi i uvijek skloni pretjerivanju, Slayer su se potrudili da ovaj rif zvuči što jezivije i preplaši nas na smrt, ili u najboljem slučaju postigne efekat sličan onom gledanju dobrog horor filma.

12. Sweet Child O’ Mine (1987) – Guns N’ Roses

Kao i bezbroj puta u istoriji pjesma s jednim od najpoznatijih rifova je nastala sasvim slučajno. Na jednoj od probi Slash se jednostavno zabavljao svirajući jednostavni rif, a priključio mu se i ritam gitarist Izzy Stradlin. Čuvši svirku Axl je “doletio” i počeo pjevati na svirku te je nastao jedan od najvećih hitova Gunsa.

13. Thunderstruck (1990) – AC/DC

Koliko je žica dovoljno za odsvirati nezaboravni rif? Ako pitate Angusa Younga, legendarnog gitaristu AC/DC-a, odgovor je – samo jedna. I to jednom rukom! Ova je pjesma ujedno označila ponovni uspon australijskog benda koji je 80-tih počeo stagnirati. A tada su izbacili Thunderstuck i album The Razors Edge.

14. Enter Sandman (1991) – Metallica

Ljubitelja Metallice, nažalost sve je manje, a i oni koji je slušaju uglavnom će istaknuti ranije albume kao njihova najbolja djela. Ipak, njihov najbolji rif dolazi iz pjesme o dječijim noćnim morama i s albuma koji ih je gurnuo na mainstream scenu. Drugim riječima, prema najvećim fanovima Metallice, Enter Sandman je početak polaganog kraja.

15. Walk (1992) – Pantera

Ova pjesma se smatra jednom od najboljih i naj prepoznatljivih pjesama Pantere i zauzela je mjesto na top 25 najboljih gitarskih rifova svih vremena.

Našu Top 15 riffs možete da poslušate i na spotify:  https://open.spotify.com/user/lenademir/playlist/4WcgaKVKj4Sm2uwg7wX7jv

Author: muzički urednik

OSTAVITI ODGOVOR