,,Delirijum” Zekerija Zekša Šaćirović

U vreme kad i nije baš isplativo biti Zekša, Zekša se hrabro odlučio da to ostane i bude, možda ne sa ambicijom da menja svet ali i te kako sa namerom da ga učini boljim.

0
242

Nekad je teže uočiti problem nego pronaći rešenje. Zekerija Zekša Šaćirović je jedan od onih koji uočavaju i hrabro govore o problemima, ostavljajući pametnijim ljudima da ih reše, naravno, u koliko sam ne nađe adekvatno rešenje.

Foto: izvor nepoznat

Malo onih koji rade, stvaraju, troše svoje vreme i energiju bez materijalnih očekivanja. Zekerija Zekša Šaćirović, čovek koji na najrealniji način, kroz svoje umetničko delovanje opisuje probleme sa kojima se suočavaju mladi ljudi danas. Namerno kažem – umetničko, jer Zekša nije samo pisac. Svoj talenat zapažanja problema plasira kroz kratke dokumentarne filmove, kroz novinarstvo, kroz razne performanse, kroz satiru, kroz priču, kroz poeziju, kroz svoj društveno angažovani rad. Pored toga što je dobar pisac, vrstan umetnik, dobar prijatelj, Zekša je, takođe primeran mladi porodični čovek, muž i otac, koji može poslužiti kao uzor mladim ljudima.

Foto: izvor nepoznat

Njegov prvenac, zbirka socijalne poezije ,,Delirijum” na najrealniji način predstavlja probleme u društvu kao i u samom čoveku. Zbirka ,,Delirijum” pokupila je brojne pozitivne kritike, što stručnih ljudi, književnih kritičara, tako i prosečnih čitalaca koji su možda i najrelevantniji kritičari, prenosimo vam deo jedne od recenzija:

Foto: izvor nepoznat

 

,,Hegel je govorio da umjetnost postavlja istinu pred našu svijest u čulnom obliku, i to u takvom čulnom obliku koji samo u datoj pojavi ima dublji smisao i značenje. Poezija Zekerije Zekše Šaćirovića jeste zapravo ta vrsta umjetnosti.” (Haris Ibrahimović- profesor bosanskog jezika i književnosti.)

U vreme kad i nije baš isplativo biti Zekša, Zekša se hrabro odlučio da to ostane i bude, možda ne sa ambicijom da menja svet ali i te kako sa namerom da ga učini boljim.

,,U svojoj zbirci pjesama, u svom Delirijumu Zekša je ljut i ozlojađen. Riječi su mu gorke, ali se ipak lako gutaju. Živci su mu na ivici pa “pušta srce da govori jer govor srca razumeju svi a” Njegovo srce govori glasno.” (Nikola Vranjković – muzičar, tekstopisac i producent)

 

Author: Saradnik

OSTAVITI ODGOVOR