Čovjek sa srcem djeteta-Hajro Ikić

S razlogom možemo reći da je Hajrova poezija mehlem za dušu.

0
176

,,Dječak zarobljen u tijelu čovjeka”, rečenica je koja najbolje opisuje našeg pisca Hajra Ikića. Pjesnik koji u svojim stihovima, namenjenim prije svega djeci, promoviše najlepše ljudske vrijednosti i najplemenitija osjećanja. S razlogom možemo reći da je Hajrova poezija mehlem za dušu.

Foto: Rečko M.

Zbirke poezije ,,Zavičajna surla na nebeskom ekranu”, ,,Pismo učitelju”, kao i brojne pjesme objavljene u raznim književnim časopisima i zbornicima, svjedok su da je Hajro Ikić od onih pjesnika koji ne žaleći svoje vrijeme, stvaraju kako bi svijet učinili boljim kroz generacije koje dolaze.

Foto: izvor nepoznat

Hajro Ikić je rođen 1947.godine u selu Petrova u blizini Novog Pazara. Završio je Pedagošku akademiju u Svetozarevu 1976.godine sa prosjekom 10.

Bio je jedan od najboljih učitelja u Sandžaku,radio je u Koniču, Moranima, Baletiću, Bagrima, Sebečevu, Dohoviću i Selakovcu, gdje je izvodio vrsne generacije i za svoj rad u 40 godina staža, nagrađivan i pohvaljivan. Izdao je zbirku pjesama “Pismo učitelju” 2005.godine. Diwan donosi neke od pjesama ovog sandžačkog učitelja i poete.

Author: Saradnik

OSTAVITI ODGOVOR