foto: Google

Semra Kurtanović jedino je dete sa prostora Sandžaka koje imaju dijagnozu retke i preteške “bulozne epidermolize”, bolesti od koje uglavnom “nema leka”. Umesto da se igra sa lutkicama i drugaricama, Semra je vezana za kuću i postelju, trpi strašne bolove i retko kada zaspi duže od dva-tri sata dnevno. Njenu bolest karakteriše jaka osetljivost kože, a kod nekih bolesnika i sluznice sa otvaranjem rana. Koža je osetljiva i na najmanji pritisak, trenje ili dodir, pa vrlo lako dolazi do otvaranja bolnih rana i opekotina. Lečenje se za sada sprovodi samo negom kože, koja se sastoji od temeljne higijene, previjanja rana i specijalizovane ishrane – dodaje Semrina majka Enisa i naglašava da njena siromašna porodica do sada, uprkos trudu, nije mogla mnogo da učini za Semru, čak ni bolove da joj ublaži.

foto: Google

Svaki dan donosi nove rane i nove probleme, jer ova bolest zahvata i unutrašnji deo tela, dolazi do suženja jednjaka s otežanim gutanjem hrane pa čak i tečnosti, ili težeg otvaranja usta. Hranjenje je, osim navedenog, otežano i zbog ranica u ustima, te lošeg kvaliteta zuba, pa ovakva djeca zahtevaju i posebnu hranu. Semrinim roditeljima, novčana pomoć je jako potrebna, bolest trenutno nema leka, ali zahteva lečenje.

Semra je mentalno zdrava i razdragana devojčica koja hrabro trpi bol svog tela. Ova bolest zahteva redovno previjanje u Beogradu jer Novopazarska bolnica nema stručnjaka za ovu vrstu bolesti. Poseta Beogradu je sve ređa zbog nedostatka novčanih sredstava, a ulogu dežurnog lekara preuzela je njena majka Enisa, koja kaže da je Semra 13. dete koje se rodilo u Srbiji sa ovom bolešću.

foto: Google

Pomozimo Semri! Upišimo 306 i pošaljimo SMS na 3030.

Računi na koje možete uplatiti novac za malu Semru:
COBADEFF COMERZBANK AG 60301 FRANKFURT AM MAIN GERMANY
Dinarski račun:
105-0000404204911-47
AIK banka Novi Pazar
Devizni račun:
AIKBRS22
Acc. No. 4008768640000EUR
AIK BANKA, Nikole Pašića 42, Niš, Srbija
IBAN: RS35105042054113528676
Račun nasloviti na Enisu Kurtanović kao i putem linka http://www.budihuman.rs/tsp/index/306.html

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR