Slavni engleski glumac Rodžer Mur preminuo je u 90. godini nakon kraće borbe sa karcinomom. Mur je preminuo u Švajcarskoj, a njegova porodica je potvrdila da je kraće vreme bolovao od karcinoma.

Ostaće upamćen kao treći glumac koji je tumačio lik Džejmsa Bonda u sedam nastavaka kultnog filma, koji su snimljeni od 1973. i 1985. Bio je poznat i kao Sajmon Templar, “Svetac” iz istoimene serije koja je tokom šezdesetih godina prošlog veka bila svetski hit.

Rodžer Mur rođen je 14. oktobra 1927. godine u Londonu. Posle Drugog svetskog rata priključio se vojsci u kojoj je stekao čin kapetana dok je služio u Zapadnoj Nemačkoj.

Tokom ranih pedesetih godina prošlog veka, Mur je rado kao model za časopis koji se bavio štrikanjem, ali je reklamirao i razne svakodnevne proizvode poput paste za zube.

Svoj prvi veliki ugovor potpisao je 1954. godine sa kućom MGM, ali ti filmovi nisu prošli dobro. Usledio je period epizodnih uloga i statiranja u TV serijama.

Pored filmova izdvajamo 10 citata po kojima ćemo ga pamtiti:

1.”Nisam isplanirao svoju sahranu. Nisam ja kraljica. Pretpostavljam da bi procesija kroz ulice Londona bi bila lepa. Ali, kada odem, voleo bih da svi kažu: ‘Živeo je duže nego bilo ko koga poznajem’’

2.”Širite ljubav, darežljivost, lepe manire i nešto od toga će odlutati iz učionioce u domove ljudi i ko zna, možda će deca obrazovati roditelje”

3. “Voleo bih da ostanem upamćen kao jedan od najvećih Lira ili Hamleta. Ali, pošto se to neće dogoditi, sasvim sam zadovoljan time što sam uradio Bonda”

4. “Nažalost, morao sam da prestanem sa filmovima o Bondu. Devojke su postajale sve mlađe, ili sam ja jednostavno bivao previše star”

5. Meni su Bondove situacije smešne i nečuvene. Mislim, ovaj čovek bi trebalo da bude špijun, a ipak, svi znaju da je špijun. Svaki barmen u svetu mu nudi martini koji je promućkan, a ne promešan. Kakav je to ozbiljni špijun kojeg svi prepoznaju? Nečuveno je”

6.”Uživam da budem previše plaćen glumac”

7. “Možete da ostarite ili graciozno ili nerado. Ja sam odabrao oba”

8. “Raspon mog glumačkog talenta je nešto između dva ekstrema – ‘dizanje leve obrve’ i ‘dizanje desne obrve'”

9.”Naravno da sam snimam opasne scene. Takođe, potpuno sam i lažem”

10. “Ja sam četvrti najbolji Džejms Bond”

Author: Zekerija Zekša Šaćirović

Zekerija Zekša Šaćirović, novinar, pisac, analitičar i filmski kritičar rodjen 1988.god u Novom Pazaru

OSTAVITI ODGOVOR