foto: Google

Dok mnogi vide izbjeglice kao teret državnog socijalnog sistema treba napomenuti da su Sirijske izbjeglica jedne od najškolovanijih izbjeglica do sada koje većinom sa sobom donose fakultetsko obrazovanje. Napuštajući svoju zemlju na silu i ostavljajući stečeni život oni ipak nisu pokleknuli od patnje nego su se pobrinuli da njihov dolazak u stranu zemlju bude primijećen sa pozitivne strane. S toga možemo doći do zaključka da izbjeglice doprinose ekonomskom rastu i prosperitetu država u kojima se nasele.

Belgija

Ženska ugostiteljska zajednica u Belgiji ima za cilj promjeniti mišljenje o Siriji, izbjeglicama i ženama kroz zajednički jezik tj. kroz dobar obrok. Antwerp misija kolektiva ‘Iz Sirije, s ljubavlju’ je osnaživanje Sirijskih žena, obezbjeđivanje svrhe i malog prihoda, kao i pomoć u vraćanju lokalnoj zajednici, uz šta mogu da naprave pozitivnu sliku o svom domu i sebi, kroz nešto što rade tako strastveno. Četiri Sirijke su otvorile privatnu firmu usluge hranom i sa zaradom pomažu pri održavanju svojih familija i isto tako predstavljaju pozitivnu sliku izbjeglica u tom gradu. Kroz posao i druženje jedna drugoj isto tako pomažu da zaborave na posljedice rata i na tren osjete sigurnost novog doma.

foto: Google

Portugal

Fatima je udovica i majka četvoro punoljetne djece i njihovih familija. Ona napušta Siriju kad joj je muž ubijen i traži spas u Portugalu nakon što su dobili pravo na useljene. Iako su dočekani raširenih ruku nakon godinu dana kada je socijalna pomoć prestala ona i njena djeca su morali da pronadju riješenje kako da sami sebi pomognu. Uskoro dobijaju poziv od organizacije koja pomaže imigrantima da započnu posao sa uslugom hrane. Počeli su da pripremaju hranu za privatne zabave Portugalaca i tako zbog velikog interesovanja kako da se pomogne imigrantima ova organizacija otvara i restoran i zapošljava ih. U tom restoranu će bit zaposleno 15 izbjeglica gdje će se pored hrane stranke moći da upozanju sa Sirijskom kulturom i da uče kuhati orijentalnu hranu. Fatima i njena familija su presreteni jer će nastaviti tradiciju a isto tako postati samostalni i biti u mogućnosti da se brinu o svojoj familiji.

foto: Google

Kanada

Antigoniš je mali grad u Kanadskoj provinciji Novoj Škotskoj koja je primila par Sirijskih familija na raseljenje neznajući da će te iste familije pomoći Kanadjanima u najtežim momentima. Familija Hadhad je nakon dolaska u Kanadu odlučila da otvori malo poduzeće pravljenjem bombonjeri i tako nastave posao i tradiciju koju su imali u Siriji prije početka rata. Nisu ni slutili da će ta ideja da preraste u nešto veliko i veoma značajno za ovaj mali gradić a i samu Kanadu. Kada je ovaj grad zahvatio val ljetnih požara zbog suše Hadhadi su odlučili da priteknu u pomoć odvajajući od svoje zarade prvo i podju skupljati dobrotvorne priloge da pomognu lokalno stanovništvo. Ovo akcija je doprla do Kanadskog predsjednika koji je iskoristio UN konferenciju da se pohvali kakve uspijehe beru Sirisjke izbejglice u Kanadi. Nakon toga posao je krenuo još bolje i trenutno oni zapošljavaju i potpomažu Kanadjane istom mejrom kao što su ovi njih na samom početku. (https://www.peacebychocolate.ca)

foto: Google

Njemačka

Kada je stigao u Njemačku Aziz Dyab, 21-godišnjak nije odustajao kad su ga odbili za stan niti kada je trebao da se upiše u školu. Insistirao je da se sastane sa čovjekom koji ga je odbio da mu izda sobu pod kiriju i poslije nekoliko sati ubjedjivanja ovaj je pristao. Isto tako kod upisa u školu nije dao da ga jezična prepreka zaustavi i poslije najboljeg rezutata u njemačkom jeziku na prijemnom ispitu primljen je na jednom od najboljih Njemačkih fakulteta Karlsruhe Institut za Tehnologiju. Sudeći po dosad stečenim rezultatima Aziz je sve bliži svome snu da se zaposli u SpaceXu (kompaniji koja se bavi lansiranjem raketa za naučno istraživanje).

foto: Google

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR