ALBUM NEDELJE – Van Halen – Van Halen (1978)

Mali broj albuma u istoriji muzike je uspeo da promeni celu muzičku industriju, da pokrene celu novu generaciju bendova i u isto vreme donese revoluciju u načinu sviranja i izvođenja pesama kao što je to slučaj sa debijem američkog benda Van Halen. Predvođeni najharizmatičnijim frontmenom svih vremena David Lee Roth-om, na krilima jednog od najboljih gitarista koji je hodao planetom Zemljom – maestralnog virtuoza Eddie Van Halen-a, momci su ’78 godine izazvali muzički zemljotres koji je trajao celu narednu deceniju. Od tada, muzika će se deliti na period pre i posle pojave Van Halena. Hiljade tinejdžera će pod direktnim uticajem ovog albuma, uzeti gitare u ruke, želeći da oponašaju sve ono što je bend uspeo da spakuje u 35 minuta svog prvog albuma. Uticaj ovog albuma na muzički svet bi se mogao porediti sa otkrićem električne energije ili teorijom evolucije.

Pisanje istorije
foto: Google

Album otvara sumorni zvuk basa, koji služi kao uvod u pesmu prigodnog imena – Runnin’ With The Devil. Mračna, a ujedno puna energije, ova pesma je jedna od boljih na albumu, i jedna od poznatijih u repertoaru benda. Nastavljamo sa instrumentalom pod nazivom Eruption, gde Eddie Van Halen u nepuna dva minuta pokazuje zašto ga i dan-danas smatraju za dinosaurusa u svetu gitarista. Eksplozija zvukova, za koje se svojevremeno mislilo da ih nije moguće proizvesti uz pomoć gitare, ova pesma je preko noći zacementirala mesto Eddie Van Halena na gitarskom nebu. Sledi odlična obrada hita grupe The Kinks – You Really Got Me, energičnija i žešća od originala. Po mom mišljenju dva bisera ovog albuma leže u pesmama – Ain’t Talkin’ ‘Bout LoveAtomic Punk. Prva sadrži riff koji ulazi u glavu i više je nikada ne napušta (nema šanse da ga ikada zaboravite), propraćena odličnim tekstom i ekstravagantnim pevanjem David Lee Rotha. Druga, žestoka i brza, sadrži esenciju svega onoga po čemu je bend poznat, puni vas pozitivnom energijom dok vam je vilica na podu zbog načina na koji Eddie čini da i najobičniji riff zvuči kao da mongolska konjica juri ka vama punom brzinom. Treba izdvojiti i nešto laganiju pesmu, Little Dreamer.  Druga strana albuma je malo slabija od prve, koja je prepuna hitova, ali to definitivno ne smanjuje kvalitet albuma.

Deset miliona ljudi koji su kupili ovaj album imali su priliku da prisustvuju rađanju novog talasa rock i metal bendova, istorijski bitnog momenta na muzičkoj sceni. Nove zvezde su zasijale te ’78 godine, a rock muzika više nikada nije bila ista. Doživite taj trenutak, i pustite da vas Van Halen uvede u svoj svet, svet gde granice ne postoje. Komad rock istorije, prekretnica u svakom smislu te reči. Obavezno preslušati !!!

Author: Aleksandar Stojanović – Muzički urednik

No Life ’till Leather !!!