Za velike ljubitelje kafe i raznih varijanti serviranja, pročitajte i pogledajte kako se pravi espresso u par koraka. Za najbolji okus preporučljivo je koristiti specijalnu vrstu sviježe mljevene kafe za maksimalan rezultat espressa u šoljici. Omjer količine je takođe bitan tako da bi svakom baristi vaga trebala postati najbolji prijatelj. Izuzetno je bitna higijena i sravnavanje prilikom tampiranja kafe, ispiranje grupe (filtera) te potezi “umetnuti i skuhati” trebaju postati stvar navike.

Nešto što je ljubiteljima novost, i što je jako je bitna stvar prilikom kreiranja savršenog espressa jeste to da se espresso važe, a ne mjeri u mililitrima. Poslužuje se u najkraćem roku od pripremanja. A ako ste raspoloženi za nešto kreativnije ispijanje kafe, dozvolite baristi da vam spremi kafu s mlijekom te s crtežom na vrhu mliječne pjenice kako bi doživljaj ispijanja kafe bio potpuniji.

Pravilno zagrijano mlijeko u kombinaciji s pravilno pripremljenim espressom prava je poslastica za čula. Pravilno pripremljena mikro pjena teksturom je poput tekućeg sljezovog kolačića: mekana, pjenasta i iznimno ukusna. Potrebno je napraviti pjenu s mini mjehurićima koji se gotovo i ne vide, što se često zove i mikro pjenom. Pjena poput te je rastezljiva i lagano se lijeva, što daje lijepu teksturu napicima poput cafe lattea i cappuccino.

Bitno je napomenuti da se uvijek koristi svježe mlijeko jer ono samo po sebi ima prirodnu slatkoću. Pri zagrijavanju mlijeka dva su zadatka: mora se ubrizgati zrak te zagrijati mlijeko. Prva stvar na koju je potrebno fokusirati se je ubrizgavanje zraka. Nakon što se ubrizgala dovoljna količinu zraka i mlijeku dodao željeni volumen, prebacuje se fokus na zagrijavanje mlijeka do željene temperature. Završni korak je uljevanje mlijeka u espresso za što se koristi cappuccino šoljica.

Ako ste ljubitelji pripremanja kafe kod kuće, veoma je popularna moka koja je najbliža metoda pripremanja kućnog espressa te ista radi na pritisak i portafilter dok se turska kafa ipak prirpema na drugačiji način. Turska kafa kao i svaka druga priprema, zahtjeva kvalitetno prženu kafu i ako stvarno želite osjetiti pravi okus ispravno pripremljene turske kafe, posjetite jednu od lokalnih pržionica kafe u Novom Pazaru koje prodaju friško mljevenu kafu po vašem ukusu.

Kako god bilo, u kakvoj god kafi uživali, bitno je da je pripremljena na najbolji mogući način kako bi okus, aroma i doživljaj bio potpun. Nakon čitanja ovog članka nadamo se da ćete posegnuti za pravim espressom ili se latiti pravog pripremanja turske kafe.

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.