Foto: Google

Poznati svijetski grafitni umijetnik Benksi otvorio je hotel u Betlahamu u Palestini. Hotel je sam on dizajnirao i financirao a zvanično je otvoren 4. Marta ove godine i već je proglašen kao hotel sa najružnijim pogledom na svijetu.

Hotel se nalazi pored zida (visine 10 metara) koji djeli Palestinu i Izrael a svaki pogled kroz prozor podsjeća na svakodnevnicu i patnju Palestinskog naroda. Banksi je i unutrašnjost uredio u ratnom stilu pa je postavio portret Isusa Krista s tačkom lasera uperenim mu u čelo i s dronovima iznad glave, kao i grafitom na kojem se izraelski vojnik i palestinac tuku jastucima!

Banksi je poznati britanski svjetski grafitni umjetnik koji je grafitom podsjetio ljude da je Stiv Džobs sin Sirijske izbjeglice, koji je materijale svoga satiričnog antitematskog parka Dismaland iskoristio za izgradnju skloništa u izbjegličkom logoru nedaleko od francuske luke Calais tj. sva drvena građa iz Dismalanda poslana je u improvizirani izbjeglički logor pored Calaisa gdje se izgradilo sklonište. Isto tako ovaj umjetnik je snimio i dokumentarac o Gazi gdje kamerom prikazuje tunel s kojim se ulazi u Gazu i opisuje razorenu Gazu i patnju njenog stanovništva.

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.