foto: Google

Ministar obrazovanja Republike Turske Ismet Yilmaz izjavio je kako se u Turskoj školuje 483.000 sirijske djece izbjeglica, javlja Anadolija.

Ističući kako je u Turskoj zbrinuto 850.000 sirijskih mališana školskog uzrasta, ministar Yilmaz je kazao da više od polovice te djece pohađa turske javne škole, zajedno sa lokalnom djecom u toj zemlji.

“Želimo osigurati kvalitetno obrazovanje, ali ne samo svojoj djeci, već i mališanima koje smo zbrinuli iz Sirije i onima koji ne mogu živjeti u svojim zemljama. Neobrazovani ljudi su izloženi svim vrstama rizika, zato je važno da se djeca obrazuju“, kazao je Yilmaz.

Zbrinuto tri miliona izbjeglica

Ukazujući na velike napore koje vlada i administracija Turske ulaže u proces osiguranja besplatne edukacije sirijske djece školskog uzrasta, resorni ministar Yilmaz je rekao kako su uposleni i nastavnici koji nastavu drže na arapskom jeziku, što je pokazatelj da Turska želi da se sve sirijske izbjeglice jednog dana vrate u svoju domovinu.

Turska je zbrinula blizu tri miliona izbjeglica iz Sirije i za te potrebe je potrošeno 25 milijardi dolara. Evropska unija je najavila da će za projekat obrazovanja sirijskih mališana Turskoj pomoći sa 300 miliona eura, a do sada je uplatila 90 miliona.

Author: Lena Demirovic