foto: Google

Turski zakon zahtijeva da radna mjesta, kako javna tako i privatna, osiguraju dječije vrtiće za svoje radnike, ali većina objekata nije u skladu s pravilima kako bi se izbjegli dodatni troškovi. Umjesto da izvršavaju svoje dužnosti, firme radije plaćaju kazne.

Kako je briga za djecu najveći izazov za zaposlene majke, Turska vlada je pronašla rješenje u tome da plati nanama (bakama) da čuvaju unučad. Projekt bi trebao započeti u februaru u dvije pokrajine – Bursi i Izmiru – i pokriti 1.000 porodica za početak. Nakon šestomjesečnog praćenja i probnog razdoblja, bit će proširen i na druge pokrajine s krajnjim ciljem pokrivanja oko 500.000 nana. Za nezaposlene ili penzionisane nane (bake), čija se penzija kreće uglavnom između 1.000 i 1.800 turskih lira ($ 250- $ 450), projekt znači priliku za zaradu dodatnog prihoda, dok se vodi briga o unucima kod kuće. Kada je plan prvi put objavljen početkom januara, nane (bake) su bile uzbuđene, očekujući plaću od oko 416 eura (1.664 turskih lira). No, ministar rada i socijalne sigurnosti Mehmet Muezzinoglu, izjavio je da će program obuhvatiti samo djecu čije majke rade skraćeno radno vrijeme, kako bi im se omogućio prelaz na puno radno vrijeme, a time i veća zarada. U intervjuu za CNN Turk, ministar je rekao da će nane (bake) dobijati oko 400 turskih lira (99 eura ili 105 $) mjesečno.

Projekt je naišao na kritike zbog promicanja kućne brige o djeci od strane starih osoba, umjesto u okruženju među vršnjacima u jaslicama i vrtićima. Burcin Demirkan Baytar, dječija psihologinja i porodična savjetnica, napisala je na svom blogu da nane (bake) ne mogu ići u korak s energijom djeteta. Ako je njega u kući poželjan izbor, ona savjetuje da iskusna dadilja koja ima najmanje 25 godina brine o djetetu pod nadzorom nane (bake).

Ženska inicijativa za rad i zapošljavanje (KEIG), platforma građanskih grupa koje rade na osnaživanju žena, oštro je kritizirala plan vlade, rekavši da vlada ne samo da ignorira svoju obavezu da osigura objekte za čuvanje djece koji će biti javni, već sa svojim najnovijim planom, diskriminira zaposlene majke koje ovakve objekte najviše i trebaju, a to su one majke koje nemaju stariju rodbinu za brigu o djeci. Sve u svemu, podršku ponuđenu porodicama koje odgajaju djecu treba temeljito analizirati prije nego se stavi u praksu. Stručnjaci naglašavaju da se obrazovanje i odgoj koje djete primi u prve tri godine direktno odnose na njihovu budućnost.

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.