foto: Google

Danas je identifikovan i uhapšen osumnjičeni za masakr u kanadskoj džamiji. Aleksandar Bisonet (Alexandre Bissonnette) danas je osuđen za barbarski napad u Kvebek siti džamiji, gde je u ponedeljak ubijeno šestoro a osam drugih kritično povrijeđeno tokom večernje molitve (jacije namaza).

Svjedoci i policija kažu da je Bisonet ušao u džamiju i sa automatskom puškom otvorio vatru na vjernike koji su se u tom momentu molili. Oni koji su ga poznavali kažu da je imao ekstremno politička vjerovanja, ali da im nije poznato da je bio nasilan.

Drugi muškarac marokanski imigrant Mohamed el Khadir (Mohamed Belkhadir) ranije je bio identifikovan od strane vlasti kao osumnjičeni. Priveden je u blizini džamije i ispitan, ali je kvebekska pokrajinska policija danas potvrdila da se više nesmatra osumničenjim nego samo svjedokom.

Žrtve se kreću u dobi od 39 do 70, saopštila je policija. Žrtve su identificirane kao Azzedine Soufiane (otac 3 djece i trgovac), Khaled Belkacemi (otac i profesor na poljeprivrednom fakultetu), Abdelkrim Hassen (otac 3 djece i informatički tehničar), Boubaker Thabt (otac dvoje djece), Ibrahim Barry (otac 4 djece i informatički tehničar) i Ahmed Youness (student na lokalnom fakultetu).

Premijer Džastin Trudo razgovarao je direktno sa kanadskim muslimanima iz Doma skupštine rekavši da nisu sami. Njegova poruka glasi:

“Želim poručiti milijonu kanadskih muslimanima da smo uz vas “, rekao je Trudo. “Trideset šest miliona ostalih kanađana su slomljenig srca kao i vi. Znajte da vas cjenimo. Vi ste obogatili našu zemlju na neizmjeran način, Kanada je vaš dom. Žalit ćemo sa vama, branit ćemo vas, volimo vas i stajat ćemo rame uz rame sa vama.”

Premijer Trudo i policija osuđuju ovaj slučaj kao teroristički napad.

 

 

 

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR