foto: Google

U Kvebek sitiju, u Kanadskoj provinciji Kvebek večeras je došlo do pucnjave za vrijeme noćne molitve (jacije namaza). Policija Kvebek sitija potvrđuje da je bilo smrtnih slučajeva u glavnom gradu provincije ali se još ne govori koliko žrtava ima. Neki izvještaji govore da je pet mrtvih i deset drugih ljudi ranjeno.

Pucnjava se dogodila u džamiji na Šemine Sente-Foj i policija izvještava da su trenutno dvije osumnječene osobe u pritvoru.

Lokalne novine Le Soleil kažu kako su dobili informaciju da je jedan od osumnjičenih bio 27-godišnjak sa “Kvebeskim imenom”, i da je jedan od osumnjičenih imao AK-47 automatsko oružje u svom posjedu.

Podsjećamo vas da je na pragu ove iste džamije u junu prošle godine na ulaznim vratima ostavljen poklon u kojem je bila zamotana svinjska glava sa porukom “prijatno”.

Za Kanadu ovaj napad je veoma iznenađujući jer je ona poznata po gostomprimstvu i njegovanju kulturnih baština. Trebamo napomenuti da je Kvebek provincija koja se godinama bezuspiješno bori da se odvoji od Kanade i postane samostalna država tako da se za večerašnji incident sumnja na separiste.

Kanadski premijer Trudo oštro je osudio večerašnji incident sa sljedećom porukom: “Večeras Kanađani žale za poginulima u kukavičkom napadu na džamiju u Kvebeku. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama.”

foto: Google

 

 

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR