foto: Google

Podsetimo se, da su se u sredu desila 4 uzastopna zemljotresa, od kojih je najjači bio magnitude 5.3 stepena Rihterove skale. Cela centralna Italija je bila obaveštena o mogućim lavinama. Treba takođe reći da centralnom Italijom dominira 2.912 metara visoki Gran Sasso. Područje je prepuno malih hotela i skijališta, pogotovo popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj italijanskoj obali.

foto: Google

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometara od epicentra zemljotresa u Monterealeu, malom selu blizu Amatricea, naselja uništenog u razornom zemljotresu u augustu prošle godine.

foto: Google

Zbog mećave, nanosa snega od četiri metra i potpuno zatrpanih puteva, prvi spasioci nisu mogli tako lako da dođu do mesta tragedije. Kad su stigli, zatekla ih je stravična slika. U početku se mislilo da su svi koji su bili u hotelu i poginuli, jer je lavina bila toliko jaka da je trospratni hotel skroz urušila, zatrpala i pomerila oko 10-ak metara.

foto: Google

Oko 30-ak osoba se nalazilo u hotelu kad ga ja lavina zatrpala. Prvi izveštaj sasioca je bio da ima mnogo poginulih. Međutim njima je ubrzo stigla poruka: “Pomozite, umiremo od hladnoće.” Nakon ove poruke spasiocima je bilo jasno da ima preživelih pa su pozvali sve spasilačke službe da se uključe. Stigao je i helikopter kako bi pronađene što pre prebacio na sigurno.

foto: Google

Spasilačke službe su radile neumorno celu noć po izuzetno teškim uslovima i uspeli su da pronađu najmanje osmoro preživelih unutar hotela koji je pre dva dana pogodila lavina. Među pronađenima su tri muškarca, tri žene i dvoje dece. Neki od njih nalazili su se ispod krova u kuhinji hotela. Među spasenima je i majka jedno od dvoje dece.

foto: Google

Helikopteri za spasavanje stigli su na lice mesta kako bi evakuisali preživele. Prethodno je javljeno da je pronađeno pet osoba koje su preživele udar lavine, ali službe za spašavanje su nastavile sa radom i broj spašenih se povećao na 8.

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR