Sigurno vas ponekad obuzme onaj osećaj da se ceo svet urotio protiv vas, da vam ništa ne ide od ruke. E pa upoznajte momke koji su to doktorirali. Retko koji bend je morao toliko da se namuči da bi ostvario uspeh, kao što je to morao Twisted Sister. Punih deset godina su radili sve, samo da bi izdali prvi album. Morali su čak i da promene kontinent (to se zove upornost). Ovo je priča o pet momaka iz Nju Džerzija, koji su uspeli da se popnu na vrh, ali i strmoglavom brzinom da padnu sa njega. Ovo je Twisted Sister.

Klupski dani
foto : Google

Osnovan još daleke ’72 godine, bend je u početku svirao po klubovima u svom komšiluku. Ništa bitno se nije dešavalo u prvih par godina postojanja benda (osim stalnih promena članova, menjanja imena i sl.). Sve se menja ’76 kada gitarista Jay Jay French, na nagovor prijatelja, uzima Dee Snidera za pevača benda. Sa dolaskom Dee Snidera, koji će ostati upamćen kao jedan od najluđih frontmena u istoriji rock n’ rolla, bend više pažnje počinje da posvećuje imidžu. Momci počinju sa teškom primenom šminke, i u najmanju ruku, ekstravagantne garderobe. Sviraju žestoko, izgledaju kao poludeli transvestiti, a Dee na svakoj svirci pola vremena provodi pričajući sa publikom, svađajući se sa nezadovoljnim posetiocima i ukazujući na trenutne probleme u muzičkoj industriji.  Vremenom postaju kultni bend u Nju Džerziju, pa čak dobijaju i svoj fan klub (S.M.F. – Sick Motherfuckers). Ostaće upamćeni kao jedan od retkih bendova, koji je bez izdatog albuma i ugovora sa producentskom kućom, bez problema punio hale sa 3.000 mesta. Međutim, sve producentske kuće u Americi odbijaju da potpišu ugovor sa njima, navodeći njihov imidž kao glavni razlog. Stvari su otišle toliko daleko da se predsednik Atlantic Recordsa zakleo da oni nikada neće dobiti ugovor dokle god je on na čelu kompanije.

Ako Lemmy nosi vašu majicu – uspeli ste u životu
foto : Google

Ali , Twisted Sister ne odustaje. Prodaju majice na svojim svirkama, skupljaju novac, i uspevaju da na svoju ruku izdaju dva singla. U bend dolaze gitarista Eddie „Fingers” Ojeda, basista Mark „The Animal” Mendoza i bubnjar A.J. Pero. To će činiti definitivnu i najpoznatiju postavu benda. I dalje bez uspeha, odlučuju da igraju na sve ili ništa, i na nagovor novinara časopisa Kerrang!, odlučuju da odu u Englesku i tamo okušaju sreću. Sa sobom nose krvavo zarađenih 22.000 dolara, celu ušteđevinu benda, u nadi da će nekako uspeti da obezbede ugovor. Na njihovu sreću, jedna mala, nezavisna izdavačka kuća odlučuje da potpiše ugovor sa njima. Ne gubeći vreme, momci ulaze u studio i snimaju svoj prvenac, pakleni „Under the Blade”. Produkcija je užasna, ali Twisted Sister su već tada bili veterani svog posla (zahvaljujući punih 10 godina sviranja po klubovima), i snimaju fantastičan album, pun energije, bez kompromisa, album koji udara đonom direktno u čelo. Međutim, stvari nikada nisu bile lake za Twisted Sister. Nedugo posle izdavanja prvenca, njihova izdavačka kuća odlazi u bankrot. Sada u stranoj zemlji, bez ugovora, na izmaku novčanih sredstava, opet odlučuju da slede put koji su zacrtali.

Jay Jay French (levo) i Dee Snider (desno) na festivalu u Redingu
foto: Google

Zahvaljujući izdatom albumu, uspevaju da obezbede par nastupa na festivalima u Engleskoj. Ali opet, gde god da odu, nailaze na probleme. Na čuvenom Reading festivalu, izlaze na binu i doživljavaju fijasko. Uprkos odličnom nastupu, publika, revoltirana njihovim izgledom, zasipa binu flašama, voćem i povrćem, pa čak i, verovali ili ne, ljudskim izmetom (to se zove besna rulja). Dee Snider puca, i u stilu pravog mangupa, izaziva sve u publici koji imaju problem sa bendom da ih sačekaju na parkingu posle nastupa, gde sve mogu da reše staromodnim pesničenjem. Publika, u neverici, menja raspoloženje, i ostatak nastupa provodi skandirajući ime benda. Lemmy iz Motörheada, veliki prijatelj benda, pridružuje im se na bini, i publika doživljava ekstazu. Legenda o beskompromisnom američkom hard rock bendu nastavlja da raste. Direktor engleskog ogranka Atlantic Recordsa, ne znajući za ono što je rekao njegov šef u Americi, daje ugovor bendu. Odlični „You Can’t Stop Rock N’ Roll”, izdat 1983. godine, pokazuje da momci zaslužuju priliku koju su dobili.

We’re Gonna Make It
foto : Google

 

Sledeće godine, posle 12 godina teškog rada, mučenja i prkošenja svima, trud se konačno isplaćuje. Njihov sledeći album, megapopularni „Stay Hungry”, lansira ih u stratosferu, i momci preko noći postaju najpoznatiji bend na svetu. Dva hit singla, „I Wanna Rock” i „We’re Not Gonna Take It” i njihovi spotovi, pretvaraju ih u MTV ikone i glas generacije. Album se prodaje u 3 miliona primeraka samo u Americi. Sledi velika turneja, a potom povratak u studio, da bi se kapitalizovala novostečena popularnost. Momci izbacuju solidni „Come Out And Play”, ali stvari se ne odvijaju onako kako su očekivali. Prvo, MTV zabranjuje emitovanje spota za njihov prvi singl sa novog albuma (navodno zbog njegovog uvredljivog sadržaja). Zatim, ispostavlja se da je prevelika eksponiranost na MTV-u dovela do toga da fanovi, prezasićeni njihovom pojavom i konstantnim ponavljanjem spotova za dva singla sa prethodnog albuma, počinju da se udaljavaju od benda. Twisted Sister naglo gubi popularnost, novi album se slabo prodaje, i bend pada u zaborav. Pokušavaju sa još jednim albumom, totalno komercijalnim „Love Is For Suckers”, ali doživljavaju još jedan fijasko. ’87 godine, Dee napušta bend, i Twisted Sister prestaje da postoji. Sve ono što su mukotrpnim radom i sviranjem zaradili, nestaje preko noći. Tek tako, samo tri godine od dostizanja vrha, momci padaju na dno i njihova karijera se završava. Kasnijih godina, uslediće ponovno okupljanje benda zbog reunion turneje. U 2016. godini bend završava oproštajnu turneju održanu u čast njihovog preminulog bubnjara, i zvanično prestaje do postoji.

 

Dee Snider – lice benda
foto : Google

Malo bendova na svetu je moralo da ide putem kojim je išao Twisted Sister da bi se dokopao slave. Još manje bendova je tako brzo palo u zaborav kao oni. Ali, Twisted Sister ostaje blistavi primer toga da je sve moguće ako to želiš dovoljno jako. Biće upamćeni kao radnici rock n’ rolla, žestoki i disciplinovani u isto vreme, bend sa stavom i nezasitom željom za uspehom koja ih je odvela na vrh sveta. Kovači svoje sreće, nepokolebljivi pod pritiskom i istrajni u svojoj nameri da postanu najveći, ludaci sa ciljem – Twisted fucking Sister.

Author: Aleksandar Stojanović – Muzički urednik

No Life ’till Leather !!!