foto: google

Da se tehnologija uvukla u našu svakodnevicu ne treba više spominjati, no iako smo okruženi raznim gadžetima još uvijek ima prostora za razvoj novih. Kozmetički gigant L’Oreal predstavio je na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu pametnu četku za kosu opremljenu senzorima koji omogućavaju korisnicima da poboljšaju svoje tehnike češljanja.

Hair Coach je prva pametna četka za kosu na svijetu, koja je daleko od onog što je do sada bio pojam vaše idealne četke. Doduše, za razliku od ostalih četki koje stoje možda 1500 dinara, ova će vas četka za kosu koštati čak 200 dolara.

Žene se iznimno trude oko kreiranja predivne i uređene kose, no to im uvijek ne uspijeva. Razlog je što ponekad kosu tretiraju na krivi način i ne uspijevaju postići ono što zaista žele, već rade kontra produktivno. Zahvaljujući ovoj modernoj četki, problemi oko češljanja kose trebali bi nestati.Pametne četka sadrži niz senzora koji prate vaše pokrete, tu je mikrofon koji snima zvuk lomljenja kose, isto tako i žiroskop i akcelerometar koji prate na koji način tretirate vašu kosu.

Četka se spaja na pametni telefon putem aplikacije i nakon toga pruža vam vrlo detaljan uvid u način tretiranja vaše kose. Prati koliko kvalitetno češljate kosu i gdje griješite, te vam na temelju prikupljenih informacija daje korisne savjete.

“Iznenadili biste se koliko je žena širom svijeta zabrinuto zbog pucanja kose”, kazao je potpredsjednik L’Orealovog odjela istraživanja i inovacija Guive Balooch za BBC. “Jedan od glavnih izazova prilikom češljanja kose upravo je pažnja kako ne četkati previše i sačuvati vlakna”.

foto: Google

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.