foto: Fondacija Front

U Beogradu i Subotici život migranata i izbjeglica nije nimalo lak. Sibirske zime sa temperaturama do ispod -20C i nedostatak hrane i odjeće je samo niz problema sa kojima se oni susreću. Strah da će da budu vraćeni u Grčku ili Tursku ih tjera da odbiju privremene smještaje koji su zbog hladnoća obezbjeđeni širom ovih gradova.

foto: Google

U južnom dijelu Srbije tačnije u Sjenici i Tutinu, gdje postoje izbjeglički centri ipak se daje nada ovim ljudima. Nedavno se u Novom Pazaru održala uspješna akcija za prikupljanje osnovnih sredstava kao što su obuća i odjeća koju su organizovali studentski parlament Državnog univerziteta Novi Pazar zajedno sa NVO Svetionikom, omladinskom organizacijom Fokred i Fondacijom Front. Sve prikupljene donacije su proslijeđene do izbjegličkih centara i dodijeljene su izbeglicama.

foto: Fondacija Front

I dok Sibirske zime haraju Srbijom saznajemo da su i granični prelazi gdje se inače mogu pronaći migranti i izbjeglice u nadi da uđu u Srbiju i nastave put ka Evropskoj Uniji prazni zbog nesnosnih hladnoća.

Sanjajući o boljoj budućnosti u Evropskoj Uniji a i zbog nedostatka obavještavajućih sredstava migranti i izbjeglice izgleda nisu upoznati sa odlukom Njemačke da od Marta ove godine svi oni koji su podnijeli azilantske zahtjeve će da budu vraćeni u izbjegličke centre u Grčku. Zakon je osnovan po Dablinskom pravilu u EU zakoniku da svaka izbjeglica koja je prijavila boravak u prvoj zemlji pri ulazu u EU mora da iz te zemlje traži azil a ne iz one u kojoj se trenutno nalaze.

I tako dok se migranti i izbjeglice bore za bolji život, mnogi od njih nisu svjesni da je napredak veoma spor. Njihova ljudska prava se krše svakodnevno i dok se EU bori protiv primanja izbjeglica i migranata, agencije za ljudska prava kao što je UN se bore da se ta prava poštuju i tako u krug. Pravo je pitanje kada će svima postati jasno da je njima pomoć potrebna sada a ne sutra ili za mjesec -dva.

 

foto : Google

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.