Foto: NoviPazarOnline

Europa je i dalje na udaru ekstremno hladnog vala sa snijegom, a u četiri zemlje regije djelomično ili u potpunosti je na snazi crveni alarm. Uzrok ove polarne hladnoće je polarna fronta koja iz Skandinavije dolazi u srednju Europu.

Srbija je u nedjelju osvanula u dubokom minusu jer gotovo da nije postojao niti jedan dio zemlje u kojem nije zabilježena dvoznamenkasta temperatura u minusu. Za cijelu zemlju proglašen je crveni alarm.

Zbog ekstremno niskih temperatura – i do 30 stupnjeva ispod nule – u nedjelju je na području opštine Tutin u Srbiji proglašeno izvanredno stanje. Više od 400 domaćinstava na području Pešteri, gdje je situacija najteža, bez vode je. Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević potvrdio je da je krizni štab u toj opštini proglasio vanredno stanje i da su sve služba su 24 sata u pripravnosti kako bi pomogle ugroženom stanovništvu.

Naglasio je da je u vremenskim prilikama koje trenutačno vladaju na području Pešteri, posebno ugrožen transport bolesnika i da je značajan broj njih smješten u bolnicu.

“Pešter je posebno pogođena jer je Pešterski vodovod, koji je dužine osamdeset kilometara i povezuje 30 sela, zaleđen. Ozbiljno su ugroženi i ljudi i životinje”, istaknuo je Kučević.

Na područjima općina Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, gdje je proglašena izvanredna situacija, stanje se polako normalizira, a ozbiljni problemi pojavili su se jutros u opštini Prijepolje, koja je ostala bez struje, rekao je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović.

On je dodao da su ekipe Elektroprivrede Srbije na terenu i da se očekuje da će uskoro cijela opština dobiti struju, čiji je nestanak izazvalo ispadanje glavne trafostanice od 110 kilovata. Problem sa strujom zabilježen je i u opštini Praćin, ali je stanje normalizirano, dok je problema s opskrbom bilo i na području opštine Vrnjačka Banja.

“Stanje je tamo sada normalizovano, možda nekoliko potrošača ima ozbiljnih kvarova, ali se to otklanja. Tako da je stanje u te dve opštine dobro, a u Prijepolju se to polako dovodi u neko stanje normale”, rekao je Babović.

Auto-moto klubovi zemalja iz regije upozoravaju da zbog pojačanog strujanja hladnog zraka i vlažnosti prometnica, najprije dolazi do formiranja poledice na mostovima i nadvožnjacima te prilazima tunelima, stoga je potrebno prilagoditi vožnju i brzinu uvjetima na cesti. Na put, napominje se, treba kretati isključivo s kompletnom zimskom opremom.

Author: Lena Demirovic