foto: Google

Tokom određenog vremenskog perioda uvek se pojavi revolucionarni proizvod koji promeni sve – ovom je rečenicom Stiv Džobs u januaru 2007. godine započeo svoj govor na MacWorld konferenciji na kojoj je predstavio iPhone.

U emotivnom govoru u kojem je kritikovao konkurenciju i njihove telefone za koje je rekao da su komplikovani za korišćenje i da nisu toliko pametni, Džobs je rekao da će Apple predstaviti tri proizvoda – iPod sa širokim ekranom osetljivim na dodir, revolucionarni mobilni telefon i uređaj za internet komunikaciju.

foto: Google

Appleov iPhone, uređaj koji je promenio način na koji komuniciramo, predstavljen je javnosti u sada već legendarnom obraćanju pokojnog Steve Jobsa tačno pre 10 godina, 9.1.2007. na Macworldu. Istog trenutka, San Francisco postao je uporište jednog najznačajnijih tehnoloških predstavljanja s početka 21. veka, a zvezda večeri – iPhone, uspeo je okrenuti mobilnu industriju za 180 stepeni i ostaviti konkurente godinama iza.

Kada je tog 9. januara Steve Jobs izašao na scenu, s ponosom je najavio projekat na kome je radio poslednjih dve i po godine. U pitanju je bilo njegovo čedo, proizvod za koji sam siguran da je jedini do sada dobio ovacije te veličine kada je u pitanju tehnološko predstavljanje. Veliki multi-touch ekran, virtuelna tastatura, aplikacije, Google mape i pored svega veliki iPod. Svi su želeli svoj primerak iPhone-a, a gotovo preko noći desio se sociološki fenomen kakav se ne dešava tako često.

foto: Google

Prvi iPhone 3 je imao 3,5-inčni ekran (320×480 piksela), procesor od 400 MHz, 128 MB RAM-a i 4, 8 ili 16 GB interne memorije, kao i kameru od dva megapiksela. Međutim, on nije imao podršku za 3G mrežu. Sledeće godine predstavljen je model 3s.

Apple je 2009. u junu predstavio novi model svog smartphonea – iPhone 3GS u kojem je glavni naglasak stavljen na brzinu (brži procesor, bolja grafika i dvostruko više radne memorije), a ovaj model imao je i kameru veće rezolucije 3MP s kojom su se mogli snimati i videozapisi – što nije bilo moguće s prva dva modela (bilo je moguće samo s jailbreakanim modelima).

Sledeći model (iPhone 4) doneo je nova hardverska poboljšanja, bolju kameru i po prvi puta prednju kameru, a zajedno s hardverskim novitetima Apple je svake godine nadograđivao i svoj iOS softver na kojem je 2010. dodata i FaceTime aplikacija koja omogućava besplatne video razgovore vlasnika iPhonea.
U Apple-u su se posebno pohvalili Retina ekranom novog iPhonea koji ima rezoluciju od 960×640 piksela i za kojeg su rekli da je najbolji ekran na tržištu. Izlazak iPhonea 4 na tržište obeležila je i tzv. ‘afera antenagate’ – veliki broj korisnika imao je problema sa snagom signala i to zbog načina na koji su ugrađene antene u telefon, što je često rezultovalo pucanjem veze i prekidanjem razgovora.

foto: Google

Apple je sve do 2011. godine nove modele svog telefona predstavljao u junu, a 2011. godine prvi puta novi je iPhone predstavljen u oktobru – iako su svi očekivali iPhone 5 koji će imati ekran veće dijagonale, Appleov Phil Schiller predstavio je model 4S koji je imao isti 3,5 inčni ekran pa je doneo novosti poput bolje grafike i kamere s kojom su se sada mogli snimati 1080p videozapisi, a nova najjača opcija ovog telefona bio je glasovni pomoćnik Siri koji je vlasnicima iPhonea omogućio napredno glasovno upravljanje nekim opcijama telefona.

foto: Google

Ajfon 5 ima dual-kor 1.3 GHz Swift A6 procesor, 1 GB RAM-a i 4-inčni „retina“ ekran rezolucije 640 x 1136 piksela. Stari konektor je zamenjen novim (tkzv. Lightning konektorom). Ajfon 5C ima iste specifikacije kao Ajfon 5, samo što je izgrađen od polikarbonatske plastike u više boja. Ajfon 5S prvi je mobilni telefon ikada sa 64-bitnim procesorom, takođe sadrži i novi skener otisaka prstiju integrisan u Home tasteru, 1.3 GHz Cyclone A7 dual-kor procesor kao i dupli blic za što prirodnije boje na fotografijama.

Ajfon 6 i Ajfon 6 Plus pušten je u prodaju 9. septembra 2014. godine sa Ajfonom 6 Plus, ovaj uređaj je naslednik Ajfona 5S. Predstavljen je i prvi Epl-ov smartwatch, nazvan Apple Watch. Apple Watch je zamišljen kao sat koji je ujedno uslov za fitnes i pračenje zdravlja.

foto: Google

Ajfon 6S i Ajfon 6S Plus su najbolji smartfon 2015. sa 4.7 inča 750p i 5.5 inča 1080p večičine, kao i prošli modeli. Poboljšana je kamera sa 8 na 12 megapiksela i to 5 megapiksela prednja kamera. Omogućeno je i snimanje 4K videa, kao i 1080p na 60 frejmova u sekundi.

foto: Google

Ajfon 7 i Ajfon 7 plus su trenutno najbolji Ajfon telefoni na tržištu 2016. godine. Ovaj telefon donosi mnogo noviteta kao što su bežične slušalice, procesor je za 50% brži, sa 60 frejmova po sekundi, ekran je poboljšan, novi senzori od 12 megapiksela imaju istu rezoluciju kao “ajfon 6 S”, a za 60 odsto brži i 30 odsto efikasniji.

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.