foto : Google

Basista benda Hawkwind dobija otkaz i odlučuje da formira novi bend… Na prvi pogled,vest kao i svaka druga, bendovi stalno menjaju postave, ništa novo. To bi bilo tačno, da basista u pitanju nije Lemmy Kilmister, čovek koji će postati poznat kao hodajuće oličenje rock n’ rolla, ikona i legenda kao nijedna druga, čovek koji će postati definicija za sve ono što je kul u svetu metala, u čiju čast će biti nazvan možda i najpoznatiji koktel na svetu (mešavina Jack Danielsa i Coca Cole nosi zvanični naziv „The Lemmy”). Lemmy će osnovati bend čiji će glavni cilj biti da bude brži i glasniji od svih ostalih. Bend koji će biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najglasniji bend na svetu – Motörhead.

Počeci benda
foto : Google

Početke Motörhead-a će obeležiti česte promene njegovih članova, problemi sa izdavačkim kućama i neuspešno snimanje debi albuma. Sve se menja kada jednog dana, Lemmy u svom omiljenom baru upoznaje momka sa interesantnim nadimkom. U pitanju je Phil „Philthy Animal” Taylor, budući bubnjar Motötheada. Producentska kuća sa kojom je Motörhead tada imao ugovor, nije bila zadovoljna veštinama njihovog tadašnjeg bubnjara, Lucasa Foxa. Ostatak benda odlučuje da je neophodno da mu nađu zamenu, kako bi završili snimanje svog prvog albuma na vreme. Philthy stupa na scenu. Lemmy je u jednom intervjuu priznao da je Philthy dobio posao bubnjara iz samo jednog razloga, imao je nešto što je Lemmy-u u tom trenutku trebalo – automobil kojim će ga voziti do studija. Njih dvojica, zajedno sa originalnim gitaristom benda Larry Wallisom, završavaju snimanju svog prvog albuma pod nazivom „On Parole”.

Klasična postava benda
foto : Google

Producentska kuća, nezadovoljna kvalitetom albuma, odbija da ga izda, i Motörhead se nalazi pred gašenjem. Uprkos svemu, Lemmy odbija da odustane i odlučuje da promeni zvuk benda dodavanjem drugog gitariste. Philthy, koji je tada radio kao fizikalac, jer novac koji su zarađivali od svirki nije bio dovoljan za preživljavanje, predlaže Lemmy-u da na audiciju za novog gitaristu pozovu njegovog šefa, za kojeg je čuo da svira gitaru u slobodno vreme. Šef, „Fast” Eddie Clarke, lagano prolazi audiciju, prethodni gitarista u naletu ljubomore daje otkaz u bendu. Rađa se klasična postava Motörhead-a. Posle godinu dana nesupeha da izdaju singl, bend odlučuje da odradi jednu poslednju svirku u Marquee klubu, posle koje će svako krenuti svojim putem. Tako je bar trebalo da bude. Po završetku svirke, u bekstejdžu se pojavljuje producent, koji oduševljen njihovom svirkom, nudi momcima dva dana u studiju da snime singl. Motörhead, bend kao nijedan drugi, ulazi u studio i za dva dana snima 11 pesama. Producent, još jednom oduševljen od strane benda, dajem im još par dana da završe album, njihov pravi debi, pod nazivom „Motörhead”. Album izlazi par meseci posle snimanja, u avgustu 1977. i penje se na sredinu top liste. Sledi još jedan singl, zatim pojavljivanje u mega popularnoj TV emisiji „Top of the Pops” i turneja, posle čega bend opet ulazi u studio. Uspon Motörhead-a je počeo.

Lemmy u elementu
foto : Google

Drugi album benda, prigodno nazvan „Overkill” izlazi 1979. godine. Album, koji se sada smatra jednim od najboljih metal albuma svih vremena, prepun vrhunskih pesama, u to vreme ne prolazi spektakularno. Ali Motörhead nikada nije bio bend koji se bavio mišljenjem drugih i koji se trudio da zadovolji bilo koga. Bez odmora, momci ulaze u studio i iste godine izbacuju svoj treći album, fantastični „Bomber”. Iako trio, Motörhead zvuči jače, bezobraznije i glasnije od svih bendova koji su došli pre njih. Tekstovi njihovih pesama uvek su bili usmereni ka običnom čoveku, bavili su se problemima svakodnevnice, i veličali rock n’ roll kao najbolju stvar na svetu. Na kraju, ta jednostavnost će se ispostaviti kao dobitna formula za uspeh. Motörhead uspostavlja rigorozan režim po kome će postati poznati – bend je uvek na turneji, osim mesec-dva godišnje,kada u studiju snima album. Bez pauze, bez odugovlačenja, uvek na usluzi svojim fanovima. Par meseci po izlasku „Bombera”, bend ulazi u studio i snima novi album, remek-delo metala, furiozni „Ace Of Spades”. Album pravi haos na top-listama, a Motörhead postaje jedan od najpopularnijih bendova u Velikoj Britaniji. I dalje na turneji, bend odlučuje da je pravo vreme da snagu svojih živih nastupa zabeleži i prenese na vinil u vidu live albuma. Rezultat toga je, jedan od najboljih live albuma svih vremena, „No Sleep ‘til Hammersmith”, koji se zakucava na prvo mesto UK Albums chart-a. Lemmy je ostvario svoju viziju, ali na svoj način, pod svojim uslovima, pokazujući jedan veliki srednji prst muzičkoj industriji i kompletnom disko pokretu, čija je popularnost u to vreme bila ogromna.

Fotografisanje za omot ,,Ace of Spades”
foto : Google

Međutim, situacija u bendu nije bila sjajna, daleko od toga. Nakon snimanja sledećeg albuma „Iron Fist”, Fast Eddie posle sukoba sa Lemmy-em odlučuje da napusti bend. Iako ne baš najbolji gitarista na svetu, Eddie je u velikoj meri doprinosio tom sirovom zvuku po kojem je Motörhead postao poznat. Naći adekvatnu zamenu za njega, ispostaviće se, neće biti baš tako lako. Philthy, koji je bio veliki fan Thin Lizzy-a , preporučuje njihovog bivšeg gitaristu Briana Robertsona. Robertson pomaže Motörheadu da završi turneju, a potom zajedno ulaze u studio i snimaju novi album. Odlični „Another Perfect Day”, izdat 1983. godine predstavlja najmelodičniji album u celoj diskografiji Motörheada. Blago odstupanje od njihovog poznatog zvuka ne prolazi dobro kod fanova, a Robertsonov stil oblačenja i odbijanje da na koncertima svira hitove sa prethodnih albuma, dovode Lemmy-a do tačke usijanja. Jednom prilikom je izjavio: „Nisam mogao više da ga gledam kako skače po bini u šorcu i ljubičastoj majici sa znojnicom oko čela, to nije Motörhead. Motörhead je koža i džins, uvek je bio i uvek će biti”. Robertson dobija otkaz, a Philthy ostavlja Lemmy-a na cedilu i napušta bend.

Philthy je živeo ono što je bend predstavljao, i uvek je bio tu za kolege iz benda. Ostaće upamćeno da je jednu turneju svirao sa palicom prilepljenom za ruku (koju je slomio tokom tuče), dok je Overkill turneju svirao sa kragnom za vrat usred povrede uzrokovane padom na glavu u neuspelom pokušaju da podigne nepoznatog lika od 120 kila. Ovaj put, odlučuje da nastavi karijeru van Motörheada, što će se ispostaviti kao loš potez. On će se kasnije vratiti u bend, snimiti još par albuma, nakon čega dobija otkaz i napušta bend zauvek. Lemmy po prvi put upošljava dvojicu gitarista (jer nije mogao da odluči ko je bolji na audiciji), Phil Campbella i Würzela. Motörhead nastavlja dalje, izbacuju redom, dupli album „No Remorse”, „Orgasmatron”, „1916”, „March ör Die”, „Bastards” i „Sacrifice”. Würzel napušta bend, a Lemmy, Campbell i bubnjar koji je zamenio Philthy-a, Mikkey Dee, ostaće u postavi benda do samog njegovog kraja.

Čuvena bina koja je dugo korišćena u nastupima benda
foto : Google

Popularnost Motörhead-a je opala u 80-im godinama, ali Motörhead svakako nikada nije bio bend koji je tražio priliku da bude komercijalno uspešan. Kako kažu, dve stvari u životu su uvek bile sigurne, da ćete platiti porez i da Motörhead nikada neće promeniti svoj zvuk. Lemmy, iako u godinama i teško bolestan, nastavio je da radi ono što najviše voli, do samog kraja. Da bi skontali koliko je on bio beskompromisan, pomenuću njegov razgovor sa doktorom, godinu dana pre smrti. Kada mu je doktor ukazao na to mora da vodi računa o svom zdravlju, i da mora da prestane da pije svoje omiljeno piće, Jack i Kolu, Lemmy mu je u svom stilu odgovorio : „OK, počeću da pijem vodku i đus, to je zdravije”. Lemmy umire u decembru 2015. godine (par meseci ranije preminuo je i Philthy). Ostatak benda objavljuje da Motörhead prestaje da postoji, jer Lemmy je uvek bio srž benda, on je bio Motörhead. Iza sebe, bend ostavlja neverovatan broj od 23 studijska albuma, karijeru dugu 40 godina i celu jednu generaciju koja je odrasla na njihovoj muzici.

Za kraj, jedna stvar koju je Lemmy govorio na svakom koncertu – „Don’t forget us. Our name is Motörhead and we play rock n’ roll”.