Birmingem, 1968. godina. Dva mlada momka po imenu Tony i Bill, posle raspada njihovog prethodnog benda Mythology, odlučuju da formiraju novu grupu. Potrebni su im basista i pevač.  U lokalnoj muzičkoj prodavnici nailaze na oglas sledeće sadržine: ,,Ozzy Zig Needs A Gig“. Zaintrigirani, kontaktiraju osobu koja je dala oglas. Ozzy sa sobom dovodi kolegu iz svog prethodnog benda, Geezera. Spletom par naoko nebitnih okolnosti, formira se bend koji će zauvek promeniti lice muzike, živote miliona tinejdžera kao i celokupnu muzičku industriju. Bend, čiji je originalni naziv ,,Earth” malo kome poznat. Bend, koji će par meseci kasnije zvanično promeniti ime i tako zacementirati svoje mesto u istoriji muzike – Black Sabbath.

Par zanimljivosti o četiri lika koja će  za kratko vreme pokrenuti muzičku revoluciju. Levoruki gitarista Tony Iommi, sa 17 godina ostaje bez vrhova prstiju na desnoj ruci u nesreći u fabrici u kojoj je tada radio. Da bi i dalje nastavio da svira gitaru, koristi plastične poklopce koje superlepkom pričvršćuje za prste desne ruke. To će znatno uticati na njegov stil sviranja, i stvoriti taj teški zvuk po kojem Sabbath postaje poznat. Ozzy Osbourne, koji će ostati upamćen kao jedan od najluđih likova koji su ikada uzeli mikrofon u ruke (ne računajući šatiranog Mitra Mirića u dresu Bajerna), sa 15 godina napušta školu i biva uhapšen zbog pljačke prodavnice odeće. Njegov otac, da bi ga naučio lekciju, odbija da plati kaznu, i mladi Ozzy provodi šest nedelja u zatvoru. Iommi svedoči kako ga je jednom prilikom, dok se još uvek nisu poznavali, video kako ulicom, umesto psa, šeta ni manje ni više nego – patiku. Geezer Butler, u početku svira ritam gitaru, da bi posle izjave Iommi-ja da ne želi da ima još jednog gitaristu u bendu, odlučio da pređe na bas. Vatreni fan fudbalskog kluba Aston Vila, čovek za koga ostali članovi benda tvrde da nikada ne psuje, ujedno i glavni tekstopisac u bendu, postaće jedan od najuticajnijih basista u istoriji heavy metala. Bill Ward bubnjeve počinje da svira još kao dete, slušajući tada popularne jazz bendove. Poznat po preteranoj upotrebi alkohola i psihoaktivnih supstanci (čak i po standardima Black Sabbatha), bio je česta meta podvala koje su bile redovne među članovima benda. Jednom je čak  i završio u bolnici sa opekotinama, nakon što su mu, uz njegovo prethodno odobrenje, zapalili bradu dok je svirao bubnjeve u studiju.

Skromni počeci
foto : Google

Svoj prvi nastup pred kamerama imali su u televizijskoj emisiji gde su izveli par svojih autorskih pesama. Dovoljno da im producentska kuća obezbedi dva dana u studiju da snime svoj debi album. Momci, znajući da je ovo njihova šansa i da nemaju mnogo vremena na raspolaganju, ulaze u studio, i skoro sve pesme snimaju tako što ih jednostavno, sviraju uživo, kao na svirci u nekom lokalnom pabu. Skoro sve pesme su snimljene iz prvog pokušaja. Momci za samo dva dana uspevaju da snime svoj prvi album, za koji su odlučili da nosi isti naziv kao i bend koji ga izvodi. Album koji će definisati zvuk svih bendova i svih albuma koji su došli posle njega. Bum !!! Heavy metal je rođen, bukvalno preko noći.

Odlučuju da dan izlaska albuma bude simboličan – petak 13. Kao što to obično biva sa dobrim albumima , kritičari (poseban krug pakla za njih) ga dočekuju na nož, metak i sablju. Ali to ga ne sprečava da dospe na osmo mesto UK Albums Chart-a. Black Sabbath pravi prve korake, otvara put novom žanru muzike, a da toga ni sami nisu svesni. Pioniri, u svakom smislu te reči, odlučuju da iskoriste novostečenu medijsku izloženost koju im je doneo njihov debi, i da nepunih pola godine posle izlaska prvog, snime i svoj drugi album – Paranoid. Uprkos odbijanju radio-stanica da puštaju njihovu muziku, Paranoid prolazi još bolje nego njihov debi album, prodaje se u 4 miliona primeraka, i ekipa kreće na svoju prvu turneju po Americi. Da zaključim, dva albuma koja će definisati ceo jedan muzički pravac, snimljena su od strane istog benda, i to za samo godinu dana.

foto : Google

Black Sabbath nastavlja furiozno, izbacujući albume jedan za drugim u kratkom vremenskom periodu (Master of Reality, Vol. 4 i Sabbath Bloody Sabbath su snimljeni u roku od naredne 3 godine). Posle 5 više nego uspešnih albuma, konačno počinju da dobijaju dobre kritike u muzičkim časopisima. Međutim, tenzije unutar benda, pomešane sa preteranom upotrebom narkotika I alkohola, dovode do toga da njihovih sledećih par albuma donosi osetan pad kvaliteta u odnosu na prethodne. Daleko od toga da su u pitanju loši albumi, ali preterano eksperimentisanje sa muzičkim pravcima, poluzavršene pesme i muzika pravljena za radio-stanice, dovode do otuđivanja hardkor fanova od benda. To će na kraju eskalirati raspadom klasične postave Black Sabbatha. Ostatak benda odlučuje da, zbog njegove problematične ličnosti, otpusti Ozzy-a. Ozzy-eva buduća žena Sharon (ćerka tadašnjeg menadžera Sabbatha), predlaže novog pevača za bend. U pitanju je niko drugi do – Ronnie James Dio. Bivši pevač grupe Rainbow, poznat po svom visokom i eksplozivnom glasu, postaje novi član Sabbatha, uz nadu da će im pomoći da se vrate na staze stare slave.

Nova postava benda
foto : Google

Zajedno, ulaze u studio i snimaju novi album. Uz veliku pomoć u pisanju pesama od strane novog pevača, bend 1980. godine izdaje maestralni Heaven and Hell. Fantastičan album, prepun dobrih riffova I odličnih pesama, daje vetar u leđa Sabbathu. Sledi nova svetska turneja, usred koje Ward napušta bend (zameniće ga veliki majstor, legendarni Vinny Appice), nakon koje izdaju još jedan album, odlični Mob Rules. Pri snimanju sledećeg albuma, Dio napušta bend, a onda sledi vrteška na mestu pevača benda, koja je trajala punih deset godina. Kao pevači smenjivali su se Ian Gillan, Tony Martin i Glenn Hughes. Black Sabbath, bend koji je osnovao heavy metal, biva gurnut u ćošak od strane novih bendova na metal sceni, koja je eksplodirala 80-ih. Snimili su par dobrih albuma, ali ništa ni blizu onoga što je obeležilo prvu polovinu njihove karijere. Reunion sa Diom, pa i novi album koji su zajedno snimili, solidni Dehumanizer, nisu pomogli da se vrate na vrh. Nakon 90-ih, koje su bile pogubne za celokupnu metal scenu, Iommi I Geezer rade na drugim projektima van benda, koji je bio neaktivan par godina. Posle nekog vremena, Ozzy (koji je u međuvremenu napravio blistavu solo karijeru) i ostatak benda nalaze zajednički jezik, i odlučuju da snime album, koji će se ispostaviti, biti poslednji koji će bend ikada snimiti. Na albumu pod nazivom 13, Ward ne svira bubnjeve, usled nesporazuma sa ostatkom benda oko ugovora i visine plate. Bend koristi session muzičare da završi album, I isključuju Warda sa predstojeće turneje. Turneja na kojoj se trenutno nalaze će ujedno će ujedno biti i njihova poslednja. Black Sabbath je najavio da će po njenom završetku okačiti gitare, mikrofone i pojačala o klin, i otići u zasluženu penziju.

THE END
foto : Google

Završetkom „The End” turneje, simbolično će se završiti i jedna muzička era, koju je započeo upravo Sabbath. Inspirisali su generacije muzičara, svojeručno napravili ceo jedan žanr muzike i sve to su uradili uz dosta buke, masnih riffova i nezaboravnih pesama. Zauvek će ostati upamćeni kao očevi heavy metala.

Author: Aleksandar Stojanović – Muzički urednik

No Life ’till Leather !!!