Esma Redžepova-foto: Google

Esma je bila Makedonka, romskog porijekla koja je rodjena u siromašnoj familiji sa šestoro djece. Kad je imala četrnaest godina pozvana je da se takmiči na školsko takmičenje talenata koje je organizovalo Radio Skopje i to postaje veoma bitan trenutak u njenom životu koji menja sve. Na tom istom takmičenju gdje osvaja prvo mjesto upoznaje svoga budućeg muža sa kojim odlazi na turneju. Ona i njen pokojni muž Steva Teodosievski koji je bio njen mentor i kolega, zajedno odgajaju i obrazuju četrdeset sedmoro napuštene djece.

U Skoplju otvara dom za humanost i muziku, održava mnogobrojne humanitarne koncerte a sebe je jednom prilikom opisala kao “kosmopolitu-tj. osobu koja poznaje i poštuje mnoge zemlje i njihove kulture i običaje”. Tad isto naglašava kako: ” Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, i onako kratkih života” opisujući svoju huminatranu stranu.

Tokom svoje duge karijere Esma je bila poznata kao pjevačica romske muzike ali isto tako kao i tekstopisac i humanitarka. Među Romima je bila poznata kao i “Kraljica Cigana” jer se borila za romsku kulturu i promociju iste. Izdala je mnogobrojne albume, održala mnoge koncerte i pjevala je na dvadeset jezika. Najznačajnije nagrade koje je rahmetli Esma osvojila su bile: Nagrada UNICEF-a, Nagrada 13.Novembar, Nacionalni Artist Makedonije 2013, kao i Orden zasluge za Makedoniju a čak je dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu.

Bila je u pregovorima da proslavi šesdest godina karijere sljedeće godine sa nastupima po prestonicama bivših Jugoslovenskih država ali nakon kratke i teške bolesti Esma je preminula 11. Decembra u Skopju.

 

Author: Lena Demirovic