Esad Arnautalić-foto: Google

Istaknuti muzičar, kompozitor i dirigent Esad Arnautalić, čije se ime najviše veže uz osnivanje sarajevske kultne grupe “Indexi” i festivala “Vaš šlager sezone”, preminuo je u nedjelju navečer u Sarajevu u 77. godini života.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 60-ih počinje raditi na Radio Sarajevu kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop-hitova širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop-škole, među kojima su “Indexi” postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Utemeljitelj je festivala zabavne muzike “Vaš šlager sezone”, čije je prvo izdanje održano u Sarajevu 6. aprila 1967. godine. “Šlager” je već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji, afirmirajući prvenstveno originalne bh. autore i izvođače. Arnautalić je ostao prvi čovjek ovog festivala sve do 90-ih.

Doprinos muzičkoj sceni

Mnogu smatraju da je najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. muzičke scene formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije.

Sredinom 80-ih on realizira vlastite originalne projekte “Muzika raspoloženja”, orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike. Posebnu vrijednost Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, čini muzika za djecu, a iz tog opusa možda najpoznatija je “Djeca su vojska najjača”, tema koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu. Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove Miris dunja, Ovo malo duše, Azra i Savršeni krug.

Sahrana Esadu Arnautaliću bit će održana u srijedu na sarajevskom groblju Bare.

 

Author: Lena Demirovic