Brus Li-foto: Google

Da nije bilo tragičnog 20. jula i cerebralnog edema, Brus Li bi danas slavio 76. rođendan. Njegova zaostavština je i dan danas prisutna. U filmovima sa motivima borilačkih veština Brus Li je i danas prisutan. Nije bitno da li je u pitanju akcioni film, komedija, drama ili ostvarenje naučne fantastike – veština Brusa Lija živi u svim tim filmovima. Temelje je postavio upravo on.

Rođen je 27. novembra 1940. godine u San Francisku, ali se sa jednom godinom života sa roditeljima preslio u Hong-Kong. Počeo je da glumi kada mu je bilo jedva pet godina, a “The Birth of Mankind” i “Gu Gui Gu Yun” će ostati zabeleženi kao prvi filmovi u kojima se pojavio mlađahni Li.

Sa 12 godina krenuo je na La Salle koledž, a onda ga je ulična banda pretukla, što ga je inspirisalo da krene da se bavi borilačkim veštinama. Kung fu je počeo da trenira u Sifu Yip Man dojo, i tu je proveo pet godina. Tada se, spoznavši sopstveni talenat, u potpunosti posvetio toj veštini.

Sa 18 godina osvojio je prvo takmičenje u Hong-Kongu, a uporedo je trenirao ča-ča-ča ples, koji je inkorporirao u nenadmašivu veštinu/umetnost borilačkih veština. Često je upadao u probleme, tuče, pa su mu roditelji predložili da se preseli u SAD.

To je i uradio, bio je žitelj Chinatown u San Francisku, gde je radio kao pomoćnik u rođakovom restoranu. U Sijetlu je upisao fakultet, odsek za filozofiju. Tu je upoznao i Lindu Emeri, koja će mu kasnije postati supruga. U tom gradu je osnovao i svoju prvu školu borilačkih veština, gde se družio sa karate legendom Edom Parkerom, i majstorom tekvondoa Johonom Rijem.

Posao sa školama borilačkih veština je cvetao, pa je biznis proširio i na Kaliforniju, samo kako bi bio blizu Holivuda. U međuvremenu ostvario je prvu ulogu u “The Green Hornet”, gde je glumio Katoa, negativca, zajedno sa Venom Vilijamsom.

Borbene veštine potpomognute sjajnim kretanjem kamere bacile su snažno svetlo na tada još mladog Brus Lija, 1966. Tada je počeo da dobija i prva pisma od fanova, koji su bili oduševljeni njegovim kretanjem i sposobnostima.

U njegovu školu se potom prijavljuju Stiv Mekvin, Džejms Koburn i scenarista Stirling Silifant. Uvrstivši sve naučeno o borilačkim veštinama, Li počinje da praktikuje sopstveni stil – Jeet Kun Do. Dobija i ulogu u seriji “Longstreet” 1971. godine, dobija i izvesnu svotu novca – pa se vraća u Hong-Kong. Tu ga pronalazi producent Rejmond Čau, a s tim poznanstvom kreće i njegova ozbiljna filmska karijera, kojoj se ceo Holivud divio, tako što je pokušao da je kopira. Nije uspelo.

Zvezda je rođena, živi i radi u Hong-Kongu, a “The Big Boss” i “The Chinese Connection” su ga učinile najvećom zvezdom u Kini. Ulice Hong-Konga bile su premale za sve fanove Brus Lija, koji je u međuvremenu radio na “Way of the Dragon”, koji je lično napisao, režirao i glumio glavnu ulogu.

Brus Li-foto: Google
Brus Li-foto: Google

Njegov uspeh prvi je prepoznao Warner Bros, koji ga je dovukao nazad u SAD, finansirao mu je deo filma koji je spremao, a sa Džonom Saksonom kao glavnim negativcem, film je bio svetski hit.

Radeći na postprodukciji filma, pojavili su se zdravstveni problemi. Često je završavao u bolnici, a u međuvremenu je bio na koktelu lekova. Kobnog 20. jula 1973. godine, u 33. godini života, Brus Li je preminuo. Njegova zaostavština bio je “Enter the Dragon”, kojeg su fanovi u suzama gledali. Dan žalosti je proglašen u Hong-Kongu, Sijetlu i Vašingtonu, a desetine hiljada ljudi došlo je na poslednji ispraćaj jedne od najvećih zvezda sedamdesetih.

Brus Li nije bio samo sportista i glumac, imao je harizmu superstara, kog slava nije ponela ni u jednom trenutku. Njegov kratak, ali produktivan život ostavio je neizbrisiv trag u modernoj kinematografiji.

Pamtićemo ga po momentima kada god bi (na filmu) bio ranjen, okusio bi sopstvenu krv pre nego što savlada sve protivnike koji su mu na putu. Njegovoj brzini i refleksima nikada niko nije uspeo da se približi, a o veštini vladanja nunčakama suvišno je govoriti.

Među 100 najuticajnijih glumaca svih vremena uvršten je 1997. godine, a proglašen je i za najvećeg majstora borilačkih veština XX veka. Znao je savršeno da izvede i imenuje svaki karate potez, a njegova smrt je i dan danas velika misterija.

Jedni kažu da ga je stiglo staro prokletstvo, drugi sumnjaju da je ubijen, bilo kako bilo – Brus Li je jedini pobedio Čaka Norisa. Neki će u šali reći da je zbog toga umro. Njegovi filmovi i serije u kojima je glumio su njegova zaostavština, koju nažalost ni njegov sin Brendon Li neće uspeti da nastavi u Holivudu, zbog takođe prerane smrti 1994. godine.

Bio je i ostao heroj našeg detinjstva, mladosti, starosti. Njegovo ime će živeti do kad budemo gledali “sevanje” šaka u Holivudu i na filmu generalno. Zauvek.

Isprazni um. Budi bez forme i oblika. Kao voda. Kada vodu staviš u čašu, ona postaje čaša. Kada je staviš u bocu, ona postaje boca. Kada je staviš u čajnik, ona postaje čajnik. Može teći, može padati. Budi kao voda, prijatelju
Brus Li

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.