foto: nspm.rs

Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro preminuo je u 90. godini života, objavila je kubanska državna televizija. Izgubio je bitku sa bolešću a njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.

foto: 6yka.com
foto: 6yka.com

Kuba, ili zvanično Republika Kuba je država i arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Kuba je najveće ostrvo na Karibima, a sa više od 11 miliona stanovnika je druga posle Hispaniole, mada sa manjom gustinom stanovništva od većine država u regionu. Državu čine glavno ostrvo Kuba, ostrvo Isla de Huventud i nekoliko arhipelaga. Glavni i najveći grad je Havana, a ostali veći gradovi su Santijago de Kuba, Kamagej, Olgin, Santa Klara i Gvantanamo.

foto: keyword-suggestion
foto: keyword-suggestion

Kuba je komunistička (socijalistička) država, ili parlamentarna republika predvođena Komunističkom partijom Kube. Fidel Kastro je bio na čelu države i vlade od 1959. godine. On je vršio funkciju šefa države, šefa vlade, prvog sekretara Kubanske komunističke partije, kao i vrhovnog zapovednika Kubanskih oružanih snaga. Februara 2008. Fidel Kastro se povukao sa funkcije predsednika. Za novog predsednika Kube je izabran njegov brat Raul Kastro, 24. februara 2008. Fidel je zadržao funkciju prvog sekretara Kubanske komunističke partije. Zapadni mediji prenošenje vlasti sa starijeg na mlađeg brata nazivaju tzv. „komunistička dinastija Kastro“.

foto: Kurir
foto: Kurir

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata. Kastro je dozvolio da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmesti na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

foto: KPS.rs
foto: KPS.rs

Jedinstven je bio dugogodišnji lider Kube, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko atentata, kao i bezbroj “lažnih vesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću. Bio je lider pokreta Nesvrstanih, a ostaće upamćeno i da je bio u odličnim odnosima sa jugoslovenskim maršalom Josipom Brozom Titom.

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt. Tada je rekao: “Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red”,

U Kubi je proglašena devetodnevna žalost povodom smrti revolucionarnog lidera Fidela Kastra. Saopšteno je da će njegovi posmrtni ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santijago de Kuba.

Author: Lena Demirovic