Mike Tyson-Google images

Prije tačno 30 godina, 22.Novembra 1986. godine, Mike Tyson je postao najmlađi svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji i niko mu poslije toga nije uspjeo uzeti pojas u narednih 20 godina.

Tysonov protivnik u borbi u Las Vegasu bio je Trevor Berbick, boksač s Jamajke koji je svojedobno pobijedio i Muhammada Alija. Berbick je u meč ušao kao prekaljeni boksač u usporedbi s Tysonom – ne toliko zbog broja mečeva (36 naspram Tysonovih 27) koliko zbog činjenice da je bio 12 godina stariji. Tysona to nije zanimalo. Mladić iz Brooklyna u ring je ušao s 27 uzastopnih pobjeda i gomilom motiva što je Berbick osjetio na svojoj koži nakon nepune dvije runde. Fantastična serija udaraca poslala ga je na pod s kojeg se uspio podići tek toliko da bi ponovno zateturao što kod suca nije ostavilo ni trunku dileme može li se meč nastaviti.

Naslov je branio devet puta, a uzeo mu ga je Buster Douglas. Karijera mu je nakon toga krenula nizbrdo, završio je i u zatvoru na tri godine zbog silovanja, a kad se vratio pobrinuo se da ga svijet zauvijek upamti. Odgrizao je komad uha Evanderu Holyfieldu, imao kasnije problema sa zakonom i više nikad nije bio onaj stari Iron Mike, udarač kojeg su svojedobno voljeli baš svi.

Tyson vs Holyfield - Google images
Tyson vs Holyfield – Google images

Napomenimo da je Tyson je promijenio vjeru i prešao na islam, što je promijenilo i njegov život. “Sve se vrti oko naše realnosti i Božje kreacije. U mojoj porodici su svi hrišćani i radi se samo o tome da li želim da idem u raj? Na sve to gledam iz perspektive da je sve što se nalazi oko mene i u meni stvorio Bog, i to mora da bude tako. A, sve što je Božje, volim. Oslobađajuće je”, kazao je Mike.

Mike Tyson-Google images
Mike Tyson-Google images

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.