foto: Sandžak Haber

U organizaciji Kulturnog centra i KUD “Isa-beg” a pod pokroviteljstvom grada Novi Pazar, uspešno je održan “NP sevdah fest”. Glavni povod za održavanje ovog, sada već tradicionalnog festivala je 20. novembar dan Sandžaka.

foto: Dževad ef. Zejnelović
foto: Dževad ef. Zejnelović

Veče festivala bilo je posvećeno mladim interpretatorima sevdalinke iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Pljevalja, BiH, Crne Gore i Makedonije koji su se nadmetali za vrijedne nagrade, ali i prestižno priznanje „Mlada nada sevdaha Sandžaka“.

foto: Dževad ef. Zejnelović
foto: Dževad ef. Zejnelović

Stručni žiri je bio u sastavu predsednik žirija: Elma Sinanović, članovi žirija: Rustem Muratović, Mubera Škrijelj, Rizo Džanković, Mašo Kujević muzički producent, Amar Švrakić Tv Hayat i Elvira Bašović YU radio.

foto: Dževad ef. Zejnelović
foto: Dževad ef. Zejnelović

Pobednica drugog  „NP sevdah festa“ je  Selma Droce  iz Sarajeva, drugo mesto pripalo je Medini Nicević iz Novog Pazara a treće mesto osvojio je Edis Agić iz Rožaja. Plakete za mlade nade sevdaha dobile su: Saima Alijević i Sajma Dražanin. Plaketa za najbolji scenski nastup pripala je a Seidu Smajoviću, a plaketu za debitanta dobio je Jasmin Idrizović.

foto: Dževad ef. Zejnelović
foto: Dževad ef. Zejnelović

Pobednica ovogodišnjeg festivala, Selma, je sa neskrivenim zadovoljstvom i srećom izjavila: “Bila mi čast i zadovoljstvo što sam dio ovog sad već tradicionalnog festivala. Iskreno nisam se nadala pobedi. Hvala svima zaista sam presretna što sam bila učesnik ovog veličanstvenog festivala”. Inače pobednica je iz Sarajeva, diplomirala je na muzičkoj Akademiji u Sarajevu i radi kao profesor u jednoj srednjoj školi. Selma je još dodala da sandžačka sevdalinka drukčija od bosanske ali da je srž ista a to je ljubav i tradicionalnost.

foto: Senko Župljanin
foto: Senko Župljanin

Predsednik žirija, popularna Elma Sinanović bila je oduševljena i podelila je svoje impresije nakon završenog festivala: “Presrećna sam što sam večeras bila deo ove prelepe manifestacije. Uživala sam u interpretaciji ovih mladih izvođača a nadam se da je i publika zadovoljna pobednicima. Iako pevam drugu vrstu muziku jako volim sevdalinku. Sevdalinka je pesma za sva vremena. Ona je muzika sa našeg podneblja. Kroz sevdah se prenosi posebna emocija i ne može je pevati neko ko je ne oseća i ko nije muzički “potkovan”. Moram pohvaliti sve učesnike , orkestar, organizaciju i publiku”.

Elvir Eko Bogućanin
Elvir Eko Bogućanin foto: Regionalna televizija NP

Nakon završetka Festivala, predsednik organizacionog odbora festivala, Elvir Eko Bogućanin istakao je da je prezadovoljan kompletnim sadržajem i organizacijom. ““Mislim da je ovaj festival uspešniji od prošlogodišnjeg a to je uspeh timskog rada. Sve je funkcionisalo besprekorno a publika je uživala. Ove godine smo imali mnogo zvučnih imena, poput Elme Sinanović. Posebno sam srećan što je žiri izabrao kvalitetne izvođače. Sevdalinka ne mora da “brine” kome će ostati. Ove mlade nade su pokazale i dokazale da će prenositi poruku sevdaha, to jest mira i ljubavi, ne samo ovde već i šire.  Sevdalinka se rado i često sluša u Novom Pazaru. Iz te ljubavi je i nastao ovaj Festival kako bi omladina što više naučila o sevdalinki ali i uživala u njoj.”

Husein Beli Memić foto: Regionalna televizija NP

Direktor kulturnog centra, Husein Beli Memić, sa ponosom je izneo svoje utiske o festivalu. “Drago mi je što i ove godine obeležavamo Dan Sandžaka uz sada već tradicionalnu manifestaciju. Sevdah je uvek krasio naše krajeve, tako da ova manifestacija “NP sevdah fest” nije slučajno izabrana za ovo prelepo veče. Na kraju koristim priliku da svim Bošnjacima čestitam Dan Sandžaka i poželim im puno zdravlja i lijepih trenutaka”

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.