foto: Kurir

U direktnom okršaju za londonsku titulu i naslov najboljeg tenisera sveta na kraju 2016. godine, Endi Marej je savladao indisponiranog Novaka Đokovića. Mnogo toga se očekivalo od “meča godine” u finalu Londona, ali je na kraju Endi Marej iskoristio lošu partiju najvećeg rivala i stigao do prvog trofeja namenjenog šampionu Završnog turnira, ujedno i prvog mesta na kraju uzbudljive sezone.

foto: Telegraf
foto: Telegraf

Od sjaja do očaja – nakon furiozne igre u polufinalu protiv Nišikorija, Novak Đoković je potpuno podbacio u velikom finalu, sa najvećim ulogom ikada izuzimajući grend slem takmičenja. Večeras ništa nije funkcionisalo u igri srpskog asa, počevši od vrlo lošeg bekenda. Neobjašnjivo veliki broj neobjašnjivih grešaka odveo je srpskog heroja u najlakši poraz od Endija Mareja u legendarnom rivalstvu…

I nema nekog smisla opisivati meč. Novak je čak delovao nešto bolje u prva četiri gema, ali su serveri ipak odradili posao bez suočavanja sa brejk loptom. A onda, kao da je umesto Đokovića na teren izašao početnik. Nizale su se nekarakteristične greške, i tom nizu nije bilo kraja. Marej nije odigrao ništa posebno večeras, jer jednostavno nije morao. Novaku se u ovom meču desilo da dva puta promaši zicere kakve verovatno nikada u karijeri nije promašio ni na treningu. Te situacije najbolje oslikavaju večerašnje finale.

foto: Telegraf
foto: Telegraf

Jedan brejk bio je dovoljan Mareju da dobije prvi set, s tim da Novak nijednom nije uspeo da pripreti na njegov servis. Promašaji Đokovića su postajali sve drastičniji kako je meč odmicao, pa je Britanac bez mnogo napora poveo sa 4:1, uz 2 oduzeta servisa protivniku. Tada je usledio najbolji period Đokovićeve igre, koji je, nažalost, došao prekasno. Vratio je Novak jedan brejk i sa dva uzastopna gema smanjio na 4:3. Međutim, Endi je uspeo da zaustavi taj nalet na vreme, ponovo više zahvaljujući neiznuđenim greškama Novaka nego svojim naročitim majstorstvom – 5:3. Petostruki šampion Londona je lako i brzo smanjio na 5:4, a onda je došao trenutak da Marej servira za pobedu.

foto: Telegraf
foto: Telegraf

Dobio je prva dva poena, ali je Novak uzvratio na isti način. Imao je Novak priliku da odigra dobar lob, ali ga je izbacio u aut, što je značilo i prvu meč loptu za 28-godišnjaka iz Danblejna. Odličan ritern i sjajan forhend donose Noletu izjednačenje, i to dva puta, ali je usledio novi poklon za treću meč loptu, koji je Marej iskoristio na isti način – greškom rivala.

Podatak koji najbolje opisuje finale – Đoković je imao 30 neiznuđenih grešaka, duplo više od Mareja. Obojica su imala po 13 direktnih poena. Marej je smanjio zaostatak u direktnim duelima sa Đokovićem na 24:11. Pored svega pomenutog, Marej je za ovaj uspeh zaradio čak pet miliona evra.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR