Povodom nemilog događaja koji se desio u Tehničkoj školi u Novom Pazaru, “Psihološki centar Novi Pazar” je organizovao Seminar pod nazivom “Vršnjačko nasilje”.

foto: Dveri
foto: Dveri

Svaki čovek u detinjstvu iskusi neki vid nasilja, bilo da je u ulozi vršioca nasilja, onog koji trpi ili je jednostavno svedok nasilja nad nekim drugim. Nasilje predstavlja svaki oblik ponašanja koje ima za cilj namerno povređivanje ili nanošenje bola, bilo psihičkog ili fizičkog. Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima.

Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje dok fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari. Ranijih godina je uglavnom to bilo karakteristično za dečake, ali se, nažalost, sve češće javlja i kod devojčica.

foto: SanPortal

Psihološki centar Novi Pazar, organizacija koja je još uvek u povoju, organizovala je seminar na temu “Vršnjačko nasilje”. Uz prisustvo roditelja i dece, diplomirani master psiholozi Kolić Mersiha i Gudžević Sibela, održali su predavanje. Sa velikom pažnjom, roditelji i deca su pratili izlaganje ova dva stručnjaka. Učesnici su se povremeno uključivali u izlaganje kako bi ispričali za sličan događaj koji se desio njima ili nekome, za koga oni znaju. Učesnici su takođe postavljali pitanja predavačima na koja su dobijali profesionalne odgovore.

foto: Psihološki centar
foto: Psihološki centar

Za sam kraj seminara predavači su istakli da je najbitnije na vreme prepoznati probleme, kako bi se što pre i što efikasnije rešili. Veoma je važno da se roditelji edukuju kao i kadar koji radi direktno sa nasilnicima i žrtvama nasilja. Takođe je važno i sankcionisanje nasilja, kako ne bi ispalo da je ono dopušteno ili čak i poželjno.

 

Author: Lena Demirovic