Google Images

Hrvati su tako zauzeli visoko četvrto mjesto kad je riječ o ilegalnom preuzimanju sadržaja s interneta. Prvo mjesto po broju internetskih korisnika koji posjećuje piratske stranice drži Latvija s 46 posto, a slijede Bugarska i Litva.

Čak 23 posto hrvatskih korisnika interneta redovito preuzima sadržaj s piratskih stranica pokazalo je, pokazalo je to istraživanje tvrtke MUSO koja je analizirala podatke s 14 tisuća najvećih stranica koje nude piratske sadržaje.

Piratske stranice u Njemačkoj posjećuje samo dva posto korisnika interneta, a razlog tome su i visoke kazne.

U to se uvjerila i Hrvatica koja već godinama živi u Berlinu. Film Woodyja Allena “Ponoć u Parizu” koštao ju je tako više od 1000 eura.

“Putem torrenta sam prije nekoliko godina skinula film i ostala u šoku kad sam ubrzo dobila pismo Universal Picturesa i njihovih odvjetnika u Münchenu u kojem se navodi kako moram platiti 1050 eura zbog kršenja autorskih prava. Slično se dogodilo i mojoj cimerici koja je s 850 eura kažnjena zbog preuzimanja filma “Grand Budapest Hotel”, rekla je za Novu TV.

Operater kažu kako sadržaj koji se prenosi putem elektroničke infrastrukture tajan i strogo zaštićen zakonom te kako ne provjeravaju niti kontroliraju sadržaj koji korisnici posjećuju i preuzimaju.

I dok se čini kako će oni kojima internetske usluge pružaju najveći hrvatski operateri i dalje moći bez straha preuzimati piratske sadržaje, CARNet takvo ponašanje sankcionira.

“Kad je riječ o distribuciji sadržaja zaštićenog autorskim pravima poduzimamo sankcije i ostale potrebne aktivnosti protiv počinitelja incidenta. Po službenoj dužnosti naša Abuse služba ne prijavljuje slučaj policiji, već je to odluka samog vlasnika autorskih prava.

Ne postoji zakonski propis koji obvezuje bilo kojeg ISP-a u Hrvatskoj da policiji prijavljuje povredu autorskih prava, nego u ovom slučaju CARNet postupa prema pravilima CARNet mreže definiranim u gore navedenim dokumentima, odnosno sankcionira svoje korisnike ako su počinili računalni incident. Podaci o počinitelju dostavljaju se isključivo policiji i pravosudnim tijelima na njihov zahtjev”, kažu u CARNet-u za Novu TV.

Ističu kako oni ne provode kontrolu prometa, već postupaju prema prijavama zaprimljenim od vanjskih izvora. Kažu kako neki online servisi koriste BitTorrent protokol, pri čemu se sadržaj distribuira drugima dok ga korisnik pregledava online.

“Korisnici često nisu svjesni da pregledavanjem sadržaja također krše autorska prava, jer sadržaj ne ostaje na njihovom računalu nakon što ga pregledaju. Korisnici često imaju osjećaj da im se ne može ući u trag zbog velikog broja korisnika koji istovremeno dijele sadržaj, osobito zato što većina rezidencijalnih korisnika koristi dinamičku IP adresu. “, kažu iz Carneta.

Nedavno uhićenom vlasniku hrvatske stranice Filmovite, popularne stranice za online gledanje filmova i serija prijeti zatvorska kazna jer je korisnicima omogućio gledanje najmanje 1251 filma od kojih neki još nisu ni zaigrali u kino-dvoranama. I dok se čini kako je MUP krenuo u obračun s onima koji omogućuju besplatno gledanje piratskog sadržaja, kad je riječ o preuzimanju filmova i serija putem popularnih torrenta situacija je nešto drugačija, navodi Nova TV.

Iz MUP-a poručuju kako se godišnje DORH-u prijavi oko 50 kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva. Ako je materijalna šteta ili imovinska korist niža od 60 tisuća kuna, tada se radi o prekršaju.

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR