Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović otklonila dilemu oko gradnje Koridora 11. TRASA Koridora 11 je utvrđena i proći će od Požege, padinama Golije, preko Peštera do Boljara.

fotografija-0795_zpsmghmt3g1
Foto kredit: Novosti.rs

Izabrana varijanta “Istok I”, preko Peštera, jeftinija je za oko 500 miliona eura, i kraća za oko 40 kilometara. Ministarka je poručila da na glavnom projektu više nema mnogo mogućnosti za izmene, razmišlja se samo o mogućnostima da se krakovima auto-puta sa Koridorom 11 povežu i neka druga područja u ovom delu Srbije. Uskoro će se znati i model finansiranja ove i drugih deonica na auto-putu Beograd – Boljare – Jadran.

autoput
Foto kredit: Novisti.rs

Ako se izuzme činjenica da je trasa preko Peštera i podnožjem Golije kraća i jeftinija, vrlo jaki argumenti Golije i Peštera su u činjenici da je ovo najzapostavljeniji deo Srbije, da raspolaže sa ogromnim prirodnim i turističkim potencijalima koje će auto-put “otkriti” i približiti Srbiji i svetu i da će modernom saobraćajnicom biti zaustavljene seobe koje prete da potpuno isprazne ovaj deo Srbije. TRASA Požega – Boljare dugačka je 107 kilometara, znatno je kraća od zlatiborske, ali će biti vrlo teška za izgradnju, jer je u planu više desetina mostova i velikih tunela.

Author: Lena Demirovic